Erdogan: Završeno je pitanje kupovine ruskog sistema protuzračne odbrane S-400

07 Mar 2019

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja, kao nikada ranije, nanijela teške udarce terorističkoj organizaciji PKK-a u zemlji i inostranstvu.

Gostujući u zajedničkom programu tv. kanala 24 TV i TV 360, Erdogan je izjavio da je završeno pitanje kupovine ruskog sistema protuzračne odbrane S-400.

"Zaključili smo pitanje S-400-a. Potpisali smo ugovor sa Rusima i započet ćemo kupoprodaju. Kasnije možemo raditi i sa S-500", rekao je Erdogan, prenosi Anadolu Agency.

Nakon dugotrajnih bezuspješnih napora da kupi raketni sistem odbrane od SAD-a, Turska je 2017. godine odlučila od Rusije kupiti ruski sistem protuzračne odbrane S-400.

Istakao je kako se američki predsjednik Donald Trump čvrsto založio za uspostavu sigurne zone u Siriji, dodajući kako ipak, u Sjedinjenim Američkim Državama postoje određeni centri moći koji mogu, kako je kazao, blokirati cijeli proces.

"Sigurnu zonu u Siriji morala bi kontrolirati Turska, nijednoj drugoj zemlji ne bi bilo dozvoljeno da to uradi", rekao je turski predsjednik, dodajući i kako Washington može, ako zaista želi, uzeti nazad oružje koje su dali teroristima YPG/PKK-a.

"Ukoliko SAD želi uzeti nazad oružje iz Sirije, oni to mogu uraditi, ali ako to ne žele, dajte ga Turskoj, a ne teroristima", kazao je Erdogan, misleći pritom na terorističku organizaciju YPG/PKK-a.

Istakao je kako još uvijek nisu poduzeti konkretni koraci u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Sirije, kao što je već najavljeno.

"Mi pomno pratimo povlačenje SAD-a iz Sirije. Još nisu poduzeti nikakvi koraci", rekao je predsjednik Turske.

Napomenuo je da je njegova zemlja tokom ove godine provela više od tri hiljade operacije protiv FETO-a.

"Turska je organizirala 3.306 operacija protiv terorističke organizacije FETO-a 2019. godine, pri čemu je privedeno 7.416, a uhapšeno 1.385 osoba", kazao je Erdogan.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo