U Norveškoj sjećanje na genocid u Srebrenici Istaknuto

07 Jun 2019

U organizaciji Bosanskog kulturnog udruženja iz norveškog Drammena (BKUD) i uz prisustvo mnogobrojnih i uticajnih gostiju, obilježeno je sjećanje na genocid u Srebrenici, kao mjestu najvećeg zločina i genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Nakon minuta šutnje i učenja Fatihe za sve nevine žrtve genocida u Srebrenici, prisutne je pozdravio i obratio im se predsjednik BKUD Muhamed Mujkanović.

Istakao je da niko ne može osporiti da se u Srebrenici dogodio genocid i da su tu srpske snage u nekoliko dana na najsvirepiji način ubile 8.372 nevina civila, uglavnom dječaka i ljudi bošnjačke nacionalnosti.

Mujkanović je naglasio da svi imamo obavezu i odgovornost da ne zaboravimo šta, kako i zašto se to desilo u BiH i Srebrenici te razumjeti ideologiju koja je dovela do genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević obratio se skupu i naglasio da svi zajedno moramo čuvati i njegovati sjećanje na genocid u Srebrenici i druga naša stradanja, s ciljem da se to nikad, nikom i nigdje ne ponovi i ne dogodi.

Veliki doprinos obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici, pored ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarević, dali su profesor na Oslo univerzitetu Svein Mønnesland, gradonačelnik Drammena Tore Oppdal Hansen, pripadnik FN snaga u BiH i Norveških veterana Eva Julie Gjersvik, direktor za rad i integraciju Manuela Ramin Osmundsen, arhitekt i karikaturist Šukrija Meholjić, predstavnici IZ u Norveškoj, predstavnici Norveške crkve, Organizacije stranaca u Norveškoj, predstavnici "Preporoda" - Udruženja Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije