UN: Netanyahuov plan aneksije Jordanske doline oprečan je međunarodnom pravu

12 Sep 2019

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres zabrinut je zbog nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o planu da aneksijom pod izraelski suverenitet stavi Jordansku dolinu i druge dijelove okupirane Zapadne obale.

“Generalni sekretar je zabrinut Netanyahuovom namjerom da, ako pobijedi na predstojećim izborima, aneksira Jordansku dolinu i sjever Mrtvog mora kao prvi korak nametanja izraelskog suvereniteta nad svim jevrejskim i drugim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je dalje poručio da bi provedba Netanyahuovog predizbornog obećanja predstavljala grubo kršenje međunarodnog prava i bila pogubna za potencijalne pregovore koji trebaju voditi kao željenom miru na Bliskom istoku.

“Izraelsko-palestinski konflikt treba rješavati na bazi UN-ovih rezolucija i na ideji uspostave dvije nezavisne države“, poručio je Dujarric.

Netanyahu je u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz Arapske lige su poručilo da takvi planovi u potpunosti blokiraju sve puteve za postizanje dogovora s Palestincima.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile Arapska liga i Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo