Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

 

Slušajte uživo

Vjernici u džamijama širom Turske učili dove za pobjedu turske vojske u operaciji “Izvor mira“

, Published in Svijet Featured

Učenjem odlomaka iz Kur'ana jutros su vjernici u džamijama širom Turske pružili podršku oružanim snagama te zemlje koje na sjeveru Sirije provode operaciju “Izvor mira“, javlja Anadolu Agency.

U okviru sabah-namaza u džamijama je učena sura “Al Feth“ i proučene su dove za pobjedu turske vojske u operaciji na istočnoj obali Eufrata. Dovama su vjernici jutros turskoj vojsci podršku pružili i u Skoplju.

Veliki broj vjernika jutros se okupio u Istanbulu, u najvećoj turskoj džamiji Camlica, a među njima je bio i bivši premijer i šef turskog parlamenta Binali Yildirim, koji je kazao da je Turska otvorila vrata sirijskim izbjeglicama čim je rat u Siriji počeo.

“Već osam godina s tom braćom dijelimo hljeb i pružamo im svaku moguću pomoć. S druge strane, na sjeveru Sirije djeluju teroristi ISIS-a, PKK-a, YPG-a, svi su oni isti i svi ubijaju i protjeruju nevine civile. Oni remete mir u regiji“, poručio je Yildirim.

Ističući kako je Turska uložila velike napore da sa drugim saveznicima spriječi širenje terorističkih elemenata i stradanje civila na istočnoj obali Eufrata, Yildirim je kazao da je jučer turska vojska započela vojnu operaciju kako bi eliminirala teroriste i spriječila uspostavu terorističkog koridora u tom pojasu.

“Meta operacije su isključivo teroristi. Kurdi su naša braća i to je tako već hiljadama godina. Nažalost, Zapad pokušava stvoriti dojam da Turska izvodi operaciju protiv Kurda. To nije tačno, jer su Kurdi naša braća u Turskoj, u Siriji, u Iraku, u Iranu i svugdje“, kazao je Yildirim.

Turske snage su jučer pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara također upozorava da je neprihvatljivo da se teroristi PKK-a podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Uspostavom sigurne zone na području 30 kilometara širokom pograničnom pojasu Sirije, Turska namjerava osigurati povratak dva miliona sirijskih izbjeglica. To područje uključuje regiju Manbij i prostire se od Eufrata do iračke granice. Prepreka tom planu Turske je činjenica da je područje pod okupacijom terorista PKK-a, PYD-a i YPG-a.

Turske snage su u protekle tri godine na sjeverozapadu Sirije provele dvije uspješne operacije i neutralizirale teroriste na području od 4.000 kvadratnih kilometara. Riječ je o operacijama “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ tokom kojih su sirijski gradovi zapadno od Eufrata oslobođeni od terorističkih organizacija ISIS i YPG/PKK.

Turska sve prekogranične operacije provodi na bazi međunarodnog prava, prava na samoodbranu te ih realizira u skladu sa načelima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucija Vijeća sigurnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma.

Tokom operacije “Štit Eufrata“ turske snage su neutralizirale 3.060 terorista ISIS-a koji je u nizu terorističkih napada prethodno u Turskoj ubio više od 300 osoba. Neutralizirani su i teroristi YPG/PKK-a, a u regijama uspostavljene lokalne institucije i započeta obnova infratsrukture.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Rate this item
(0 votes)