Logo
Print this page

Erdogan:Turska se bori protiv onih koji žele podijeliti i rasparčati Siriju

, Published in Svijet

Nakon što su se pojavile informacije da su iz kampova na sjeveru Sirije pobjegli zatočeni pripadnici ISIS-a, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ove izvještaje nazvao dezinformacijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u Istanbulu u nedjelju sastao predstavnicima i glavnim odgovornim urednicima turskih dnevnih listova, televizija i novinskih agencija, a tom prilikom je govorio i o aktuelnim dešavanjima.

U vezi s propagandom Evrope i svijeta koja je prisutna u kontekstu operacije "Izvor mira", Erdogan je, upitan da li je zadovoljan stavom Rusije u kontekstu operacije, odgovorio:

"Sve ove aktivnosti smo uspješno proveli i nastavljamo ih provoditi. Vidimo da i Rusija na tom planu pokazuje svoju osjetljivost. U tom kontekstu, u slučaju nastanka nekog problema u roku od 24 sata obavljamo razgovor s predsjednikom Putinom. Korake koje je neophodno napraviti, pravimo zajedno", poručio je Erdogan.

Nakon što su se u ndjelju pojavile informacija o tome kako su zatočeni pripadnici ISIS-a pobjegli iz jednog od kampova na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao kako je riječ o dezinformacijama.

"PYD je objavio kako je pobjeglo 785 zatvorenih pripadnika ISIS-a. To rade svjesno, a to je zapravo dezinformacija. Čineći to, žele isprovocirati SAD i Zapad", kazao je Erdogan.

U vezi s kritikama na račun njegove zemlje kada je riječ o operaciji "Izvor mira", Erdogan je bio jasan: "Nemamo pretenzije prema sirijskoj teritoriji, borimo se protiv onih koji Siriju žele podijeliti i rasparčati." 

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji  uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom, navodi AA.

Turska državna novinska agencija  u nedjelju je objavila da je broj neutraliziranih terorista PKK/PYD-YPG-a u okviru operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije porastao  na 550, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Turske.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB