Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Međunarodni simpozij "Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)" 20. i 21. novembra

, Published in Islamske teme Featured

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 20. i 21. novembra biće održan Međunarodni simpozij „Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)“.

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Simpozij će, između ostalog, obrađivati teme kao što je „Veza između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama“, „Akaid imama Maturidija“, „Odnos imama el-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš'arija“, „Selefijska kritika maturidijske tradicije kelama“, „Maturidije i interpretativna tradicija na polju akaida kod Bošnjaka“, „Maturidijski akaid i vjerovanje kod Bošnjaka“ i „Značaj el-Maturdijeve metodologije u kontekstu savremene akaidske, fikhske i tefsirske misli“.

Ciljevi Simpozija su istaknuti nastanak, značaj i kompleksnost teorije ehl-i Sunneta ve l-džema'ata preko ukupnog djela imama el-Maturidija, izraziti aktualnost i značaj ehl-i Sunneta ve l-džema'ata danas, naglasiti čvrstu vezu vezu između imama Ebu Hanife i imama el-Maturidija, iskazati važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom, te izraziti značaj akaidsko-filozofskih i drugih nauka prema imamu el-Maturidiju u savremenom svijetu.

''Izučavanje i prezentiranje učenja imama el-Maturidija danas je nama itekako potrebno, budući da je to izrazito racionalna misao, ali omeđena Objavom. Ona je sada potpuno korespodentna vremenu i prostoru u kojem mi živimo, jer nas može sačuvati od svih izazova jedne tradicionalističke kritike koja je uperena prema nama, s jedne strane. A s druge strane, može nas zaštiti od pretjeranih modernističkih istupa i kritika, te muslimanskog modernizma kao takvog“, kazao je predsjednik Oraganizacionog odbora prof.dr. Almir Fatić.

On smatra da je potrebno da se iznova aktivira i aktualizira Maturidijevo učenje, jer ono zaista ima potencijalnu mogućnost da se učini aktualnim.

„Također, smatram da mi trebamo uključiti što više maturidijskog učenja u naše aktualne udžbenike u medresama i na fakultetima. Imam Maturidi, nažalost nije prepoznatljiv u onoj mjeri u kojoj bi trebao biti. Zato ovim simpozijem dajemo taj impuls“, dodao je on.

Pofesor Fatić predlaže da se organiziraju tribine po džematima na kojima bi se izlagalo Maturidijevo učenje u akaidu, fikhu i tefsiru, jer bi bilo važno istaknuti njegovo učenje, pošto je „Srednji put u vjeri“ naša vodilja, posebno ako se ima u vidu da danas živimo u doba globalizacije svega, pa i vjerskoga znanja.

„Važna je ta umjerenost u vjerovanju, što je jedna od odlika maturidijskog učenja, koje povezuje Objavu i razum. Svi učenjaci na našim prostorima od Hasana Kjafije, šejha Juje, Bejadi Zadea pa do Mehmeda Handžića, Huseina Đoze i Ahmeda Smajlovića, insisitirali su maturidijskom akaidu. To je nit koju mi želimo da nastavimo, uvažavajući principe naše vjere i kontekst vremena u kojemu živimo. Akaidsko  učenje imama Maturidija je izvanredan most prema evropskim filozofskim učenjima i pogledima. Mi ovime pravimo prve korake prema njegovom učenju na jedan svestran način. Nadam se da će se ovakvi projekti i simpoziji nastaviti i u narednom periodu. To je naša zamisao'', kazao je prof. dr. Almir Fatić, predsjednik Organizacionog odbora.

Otvaranju Simpozija u srijedu, 20. novembra, s početkom u 9.00 sati, prisustvovaće reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ prof. dr. Dževad Hodžić, dekan FIN-a prof. dr. Zuhdija Hasanović, koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci, predsjednik Udruženja ilmijje Nesib ef. Hadžić i glavni imam Medžlisa IZ dr. hfz. Sarajevo Kenan Musić.

 

 

 

 

Rate this item
(1 Vote)