Bajramske svečanosti: Prvi dan Ramazanskog bajrama u petak 15. juna Istaknuto

13 Jun 2018

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak 15. juna 2018. godine. Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH bit će održana u Gazi Husref-begovoj džamiji u Sarajevu gdje će bajram-namaz predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Sabah-namaz u Begovoj džamiji će se klanjati u 04:30h nakon čega će do početka klanjanja bajram-namaza biti upriličen i prigodan bajramski program. Bajram-namaz će se klanjati u 05:41h.

Tradicionalno bajramsko čestitanje bit će održano u Kancelariji reisu-l-uleme od 09:30 do 12h.

Muftijstva su uz najave centralnih bajramskih svečanosti najavila i održavanja pratećih aktivnosti.

Sarajevo

Centralni bajramski program Muftijstva sarajevskog bit će organizovan u Carevoj džamiji u Sarajevu.
Bajramsku hutbu održat će muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Sabah namaz će se klanjati u 4:30 a bajram namaz u 5:41.

Mostar

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna, a centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog bit će održana u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, a vrijeme bajram namaza je u 5:37.

Sabah namaz klanjat će se u 4:27, nakon čega će se proučiti hafiska dova i u hafiza Kur'ana Časnog promovisati hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog za zvanice bit će upriličen istog dana u Studentskom hotelu Mostar s početkom u 20 sati.

Travnik

Centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog-bajrama 1439. hidžretske godine na području Muftijstva travničkog održati u petak 15. juna 2018. godine u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram-namaza je u 05:45.

Press konferencija u povodu predstavljanja programskih sadržaja ovogodišnjih „508. Dana Ajvatovice“, održati također u petak 15. juna 2018. godine u prostorijama Elči Ibrahimpašine medresi u Travniku sa početkom u 10:00.

Tradicionalni bajramski prijem Muftije travničkog za zvanice bit će upriličen isto tako u petak 15. juna 2018. godine u 11:00 sati u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Tuzla

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli.

Sabah-namaz će se klanjati u 4:30 sati, od kada počinje ostali dio programa.

Bajram-namaz s početkom u 5:37 sati će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftijstva tuzlanskog bit će održana u subotu 16. juna na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici. Program počinje u 11:00 sati.

Radio BIR

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo