Tribina Bosanski nacionalni/državni identitet kao temelj državne ideologije Istaknuto

21 Nov 2019

"Bosanski nacionalni/državni identitet kao temelj državotvorne strategije", naziv je javne tribine održane sinoć u glavnom gradu BiH.

Tribina je održana u organizaciji pokreta "Nova Bosna", a u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, te je okupila je ugledne univerzitetske profesore, aktiviste, studente, novinare i druge građane.

Na tribini su govorili autor knjige "Tragom drevnih Bošnjana" Taner Aličehić i v.d. direktora Instituta za historiju i predsjednik Upravnog odbora Nove Bosne Sedad Bešlija.

Istaknuto je da tema bosanskog nacionalnog, odnosno državnog identiteta na jedan neadekvatan način povlači u dijelu savremene bošnjačko-muslimanske javnosti, te da se time pokazuje manjak razumijevanja ovog pitanja.

Naglašeno je da je "identitet živa materija", a da je cilj skupa razgovarati o svim opcijama i doći do svih potrebnih rješenja koja će omogućiti i očuvati državu Bosnu i Hercegovinu, a onemogućiti svaki oblik antibosanskih nastojanja.

- Postoji bojazan kod dijela bh. javnosti da bi aktuelna etnokonfesionalna podjela društva i naroda u državi Bosni i Hercegovini mogla u budućnosti zadati završni do sada neviđeni udarac opstanku države. Ako su te bojazni i minimalno opravdane onda je opravdan govor na večerašnju temu. Ovdje je osnovno pitanje može li se napraviti kvalitet više prije svega u civilizacijskom smislu u odnosu na državu BiH. Može li se napraviti osjećaj više prema državi, izgraditi zajednički nadidentitet i prevladati situacija u kojoj jesmo već duže vrijeme, a ona podrazumijeva da svima u Bosni svakodnevnicu oblikuju i da su primarni tzv. konstitutivni identiteti - poručeno je sa skupa, saopćili su organizatori.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo