Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Rogatica: Zajednički iftar i prva teravija u džamiji u Lubardićima nakon 24 godine

, Published in BiH

Džemat Lubardići se nalazi na području općine Rogatica i pripada MIZ Rogatica. Ovaj džemat se može pohvaliti jednom od najstarijih džamija u istočnoj Bosni, za koju predanja govore da je sagrađena prije pet stoljeća i koja je konačno dočekala da se ove godine po prvi put upale ramazanski kandilji na njenoj munari. Džamija u Lubardićima je nakon temeljite rekonstrukcije svečano otvorena 2013. godine, što je bio rezultat i kruna dugog, napornog i sistematskog rada na obnovi ove džamije, koja je devastirana u toku protekle agresije na BiH.

Medžlis Islamske zajednice Rogatica na čelu sa vrijednim glavnim imamom Amel ef. Kozlićem nastoji da svaki Ramazan bude poseban i ispunjen brojnim aktivnostima i ibadetima. Međutim, brojni su problemi sa kojima se susreću u svom radu u MIZ Rogatica, a najveći je problem mali broj povratnika. Jedan od blagodati mubarek mjeseca Ramazana, jeste i činjenica da je na području ovog medžlisa, u svim njegovim džematima i selima, prisutan i veći broj Bošnjaka koji žele provesti mubarek dane na svojoj zemlji i svom topraku. Slučaj je to i sa Lubardićima gdje je ljeti prisutan veći broj povratnika nego inače.

Džemati Soukbunar i Šanac u akciji

I ove godine je nastavljena posebna priča vezana za rogatičke iftare, koji svakog ramazana okupljaju rogatičane koji žive izvan Rogatice, hrabre povratnike ali i one koji žele posjetiti ovaj pitomi kraj i upoznati se sa njegovim ljepotama. Jedan takav iftar je upriličen u petak 10. juna 2016. godine u džematu Lubardići, što je bio prvi poslijeratni zajednički iftar i prva teravija u ovoj džamiji nakon ravno 24 godine. Iftar su za povratnike u Lubardićima pripremili sarajevski džemati Soukbunar i Šanac, na čelu sa imamima hfz.mr. Maid ef. Ibrahimovićem i Edin ef. Spahićem i njihovim mutevelijama h. Esedom Alijevićem i h. Nurkom Čauševićem. Donatori za iftar iz džemata Šanac su bili kompanija MHS d.o.o. na čelu sa direktorom h. Hadisom Kusturom i džematlije h. Ismet i Sejo Subašić te h. Mujo Delić. U Lubardićima nas je dočekao imam i hatib ovog džemata Ćamil ef. Karšić zajedno sa povratnicima u ovo mjesto koji su bili izuzetno obradovani ovom posjetom grupe iz Sarajeva u kojoj su još bili direktor RTV IZ „BIR“ Nedim Hrbat, imami hfz. Semin ef. Grabus, Ilijas ef.Kadrić, Omer ef. Kadrić, službenici MIZ Sarajevo Esad Karahmet i Ešref Alibegović, ispred preduzeća Jedileri Bego Selimović i Ferid Ibišević, te članovi džematskih odbora Soukbunar i Šanac h. Enver Pekić i Esad Čaušević.

 

Akšam namaz i prvu poslijeratnu teraviju u ovom džematu su predvodili muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, hfz. Semin ef. Grabus, glavni imam Amel ef. Kozlić i gost iz Istanbula hafiz Alaettin. Pred teravih namaz proučen je jasin i šerif pred duše svih šehida i rahmetlija ovog džemata. Ovo je nastavak ovakvih ramazanskih aktivnosti ova dva sarajevska džemata za povratnike na području MIZ Rogatica, s obzirom da su prošlog ramazana posjetili povratnike u susjednom džematu Šljedovići, a godinu ranije uručeni su paketi pomoći povratnicima na području džemata Kukavice, Bjelogorci i Osovo.

Bog pomaže one koji su spremni na žrtvu

Glavni imam MIZ Rogatica Amel ef. Kozlić se zahvalio svim gostima na dolasku, a posebno povratnicima u Lubardiće te muftiji goraždanskom Remziji ef. Pitiću, koji se u svom obraćanju osvrnuo na neke specifičnosti u radu goraždanskog muftiluka, od čega se ističe podatak da je ovo muftijstvo već drugu godinu zaredom prvo u takmičenju iz vjeronauke na nivou države, iako jedna sarajevska škola ima više učenika nego cjelokupan prostor ovog muftijstva, što znači da broj ili kvantitet ne mora značiti ništa, a da sadržaj koji se može napraviti znači mnogo. Muftija Pitić je poručio da je povratak u ovoj regiji završen ali da ima mnogo posla koji im tek predstoji, te kako se ima i kako se može puno toga uraditi. Muftija je najavio poseban projekat specifičnih iftara na području muftiluka goraždanskog na kojima će okupiti uspješne ljude, privrednike i biznismene sa ciljem pokretanja biznisa i posla u ovim povratničkim mjestima koji raspolažu velikim kapacitetima, pogotovo u stočarskom i poljoprivrednom sektoru. Na tom tragu muftija je govorio o stanju i perspektivama vakufske imovine, koja je većinom neiskorištena i zapuštena, te da se ovaj kraj može oživjeti samo poslom i radom, odnosno žrtvom i da tada neće izostati ni Božija pomoć.

U džematu Lubardići veliki trag su svojim radom ostavili Ferid ef. Alagić i rahmetli Kasim ef. Hodžić, koji je i rodom sa ovog kraja. On je odgojio i obrazovao, naročito kroz mekteb, stotine momaka i djevojaka učeći ih prvim kur'anskim poglavljima, prvim harfovima pa sve do posebnih svečanosti i proučenih hatmi kojih se svi ti polaznici i danas sjećaju s posebnom sjetom, a uspomenu na njih čuvaju s posebnom pažnjom i ljubomorom. U ovom nevelikom selu, iz svega tridesetak kuća, znalo se osamdesetih godina, tokom ljetnih perioda, u džamiji u Lubardićima okupiti preko 15 softi, imama, hatiba i muallima. Mnogi od njih obavljali su i obavljaju i danas, osim imamskog poziva, najodgovornije dužnosti u javnom, društvenom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Danas u Lubardićima se klanja svaka druga džuma, koju obavlja Ćamil ef. Karšić, vjeroučitelj iz Sarajeva a u selu zastalno boravi tek nekoliko povratničkih porodica kojima će ova ramazanska noć ostati dugo u pamćenju.

Edin Spahić

Rate this item
(0 votes)