Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Hatunić: Dostignuća učenika Behram-begove medrese najveća satisfakcija i ponos

, Published in BiH Featured

Behram-begova medresa u Tuzli najstarija je odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni i posljednjih godina najbolja srednja škola na području Tuzlanskog kantona.

Njeno prvo spominjanje u pisanim historijskim dokumentima koji su dostupni jeste 1626. godine, a prije nekoliko mjeseci obilježena je 390. godišnjica ove odgojno-obrazovne ustanove.

- Behram-begova medresa u Tuzli radila je stoljećima do prekida tokom Drugog svjetskog, kada zbog ratnih okolnosti i uzurpacije zgrade nije radila, ali nakon godinu dana ponovo je nastavila s radom, sve do 1949., kada je 15. januara na osnovu tadašnjih uredbi zabranjen njen rad, kao i ostalih medresa - kaže u razgovoru za Fenu direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

Navodi da je nakon 44 godine, odnosno 1993. godine, njen rad i djelovanje reaktivirano i od tada je iz ove škole izašlo 20 generacija i oko 2.000 diplomanata.

Ovu tuzlansku školu pohađa 515 učenika, raspoređenih u 16 odjeljenja, a učenici obavezno borave u učeničkom domu u kompleksu medrese, zbog odgojnih sadržaja koji se odvijaju u popodnevnim satima, a u njoj radi 43 profesora.

- Trudimo se da na mlade ljude prenesemo nova znanja i iskustva, kvalitetne radne navike i ispravan odgoj, kao i moralno djelovanje te da prepoznaju vrijednosti, da su svjesni svoga identiteta, ali i da poštuju i cijene drugoga i različitoga - ističe Hatunić.

Behram-begova medresa je sedam godina uzastopno prva u vrednovanju škola TK-a, od provedenih 13 vrednovanja koje provodi Pedagoški zavod ovog kantona.

- Vrednovanje u 11 aspekata svake škole nam služi kao prilika da se uporedimo s drugima da bismo napredovali, a vrednovanje pomaže da bolje i predanije radimo - kazao je.

Krajem prošle godine nizom manifestacija obilježen je jubilej, 390. godišnjica ove škole, a od provedenih aktivnosti Hatunić ističe naučnu konferenciju o historijatu ustanove na kojoj su učestvovali eminentni stručnjaci iz cijele BiH, zatim izložbu slika i dokumenata iz perioda stare medrese i obnovljenog rada, promociju Monografije ove škole te promociju djela 'Mesnevija' Dželaludina Rumija, u prijevodu nekadašnjeg učenika ove medrese Ahmeda ef. Mešića.

- Medresa nosi ime po Behram-begu, koji je prvi vakif ove medrese, legator iz polovice 17. stoljeća, a za njega se vezuje ne samo medresa već i Behram-begov mekteb i džamija poznatija kao Šarena džamija i dio vakufske imovine, koja je vremenom nestala, devastirana i oduzeta - pojašnjava on.

Kaže da je zbog doprinosa u usponu i ponovnoj  izgradnji medrese iz "ničega“, ponosan na svoje prethodnike, na bivšeg direktora, a sadašnjeg muftiju tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, te Huseina ef. Kavazovića, nekadašnjeg muftiju, a današnjeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.

- Najveće blago ove škole leži u učenicima, njihova dostignuća su naša najveća satisfakcija i ponos te ono zbog čega postojimo. Oni kasnije tokom nastavka školovanja nižu uspjehe i postižu dobre rezultate od SAD-a do Australije - naglašava Hatunić.

Dodaje da učenici u tuzlanskoj medresi imaju dosta mogućnosti kroz vannastavne aktivnosti od učenja stranih jezika, prevodilaštva, pisanja eseja, kroz sekcije drame, recitacije, govorništva, debate, žurnalističke sekcije, kaligrafsko-likovne i slično.

Sekcija Hifza ove tuzlanske islamske škole je iznjedrila više od 50 hafiza Kur'ana u protekle 23 godine.

Hatunić ističe i projekat Acces, napredni kurs engleskog jezika za srednjoškolce, koji se provodi u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH, te intenzivnu saradnju s obrazovnim ustanovama Republike Turske, koja podrazumijeva i putovanja učenika u Tursku, kao i učenika iz Turske u Tuzlu.

U ovoj školi izučavaju se arapski i engleski jezik kao prvi strani jezik, a u izbornoj nastavi  zastupljeni su njemački, latinski, turski i perzijski jezik.

U Behram-begovoj medresi je istaknuti tuzlanski književnik Meša Selimović predavao bosanski jezik,  a kao profesori u ovoj školi predavali su i današnji reis Kavazović, kao i  nekadašnji reisu-l-ulema Mehmed Teufik Azabagić, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović te muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

(FENA)

Rate this item
(3 votes)