"Žene Srebrenice" o reviziji presude "BiH protiv Srbije": Sve se radi pet minuta do dvanaest sati

11 Feb 2017

Trebalo je konstantno raditi, prikupljati dokaze, a svi znamo odakle je krenula agresija i znamo da je Jugoslovenska narodna armija stala na stranu Srbije, smatra Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice".

Tokom današnjeg mirnog protesta, koji se svakog 11. dana u mjesecu održava na ulicama Tuzle u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ izrazile su nezadovoljstvo zbog ˝površnog odnosa bh. strane prema reviziji presude u slučaju 'Bosna i Hercegovina protiv Srbije'˝ pred Međunarodnim sudom pravde.

˝Sve se radi pet minuta do 12 sati. Čim je prethodna presuda donesena i kada je presuđeno da Srbija nije uradila ništa kako bi spriječila genocid, odmah se trebalo početi raditi na žalbama. Deset godina poslije, ponovo se za bh. zastupnika predlaže advokat Sakib Softić, a znamo da je bilo negodovanja i kada je prvi put on zastupao. Trebalo je konstantno raditi, prikupljati dokaze, a svi znamo odakle je krenula agresija i znamo da je Jugoslovenska narodna armija stala na stranu Srbije˝, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić je naglasila da se ovom predmetu moralo mnogo ozbiljnije pristupiti.

Na današnjem protestu, podršku članicama Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ pružili su učenici tuzlanske Behram-begove medrese i udruženja žena iz Srebrenika i Tuzle.

(AA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo