Mehmedović: Lideri iz RS-a osporavaju pravo da se utvrdi istina Istaknuto

13 Feb 2017

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu PSBiH, Šemsudin Mehmedović, u programu N1 televizije je komentarisao pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid, kazavši da se "treba ići u tom smjeru ukoliko za to postoji pravni osnov".

"Ukoliko postoje dokazi, a očigledno je da postoje, koji mogu poslužiti kao temelj za obnovu tužbe očigledno je da to treba posmatrati sa pravnog aspekta. Ukoliko postoji pravni osnov i legitimitet agenta za reviziju, onda oni treba da rade svoj posao. U BiH se i to kao i sve pokušava ispolitizirati, zato smatram da ovo treba prepustiti pravnicima a začuđujuće je da su neki političari protiv utvrđivanja pravde i istine. Vrijeme je da konačno BiH prestane imati tri istine o događajima iz prošlosti", kazao je Mehmedović i dodao:

"Ne vidim razloge zašto bi neko bio protiv utvrđivanja činjenica. Ukoliko je neko protiv istine i pravde, šta onda još treba da nam se desi? Mislim da treba ići u tom pravcu ukoliko su ostvareni pravni preduslovi za to".

Mehmedović smatra da Srbija ima svoje interese u cijeloj priči, ali da ne može razumjeti lidere iz RS-a.

"Srbija ima svoje interese, naravno da se boji da plaća obeštećenje građanima BiH. Ne mogu razumjeti lidere iz RS-a koji se utrkuju da ospore pravo nama u BiH da razmišljamo kako razmišljamo i da se utvrdi istina".

BIR/N1

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo