Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ergun: Predstavljanjem pravog, tradicionalnog islama ispravit ćemo krivu sliku islama

, Published in BiH Featured

Generalni predsjednik najveće islamske organizacije u zapadnoj Evropi Islamishce Gemeinschaft Milli Goruš (IGMG) Kemal Ergun, koji boravi u radnoj posjeti Sarajevu, danas je održao predavanje o temi ''Evropski muslimani - izazovi i perspektive''.

Ergun je kazao da su muslimani negdje prije 50 godina prvenstveno kao radnička emigracija došli u zapadnu Evropu, te da sada već četvrta generacija muslimana živi na tim prostorima i osjećaju se kao pripadnici tih zajednica, odnosno zemalja u kojima žive.

- To navikavanje dovelo je do boljeg razumijevanja između naroda koji tu žive i onih koji su došli kao radnici, posebno među generacijama koje su rođene na tom prostoru. Naravno, postoji i jedan  vid nerazumjevanja prvenstveno zbog nedovoljne integracije muslimana u zapadna društva, ali i sve većeg rasta jednog populističkog pogleda na muslimanske manjine u zapadnoj Evropi - dodao je Ergun.

Sve ovo što se događa na Bliskom istoku, posebno terorističke organizacije koje se na neki način identificiraju kao muslimanske ili islamske, kako je kazao Ergun, doljevaju ulje na vatru da se u Evropi na islam i muslimane gleda drugačije. To stvara jednu dozu pritiska i na tradicionalno razumijevanje islama među muslimanskom zajednicom.

-  Mi vjerujemo da ćemo predstavljanjem pravog, tradicionalnog islama među zapadnim zajednicama, odnosno društvima uspjeti da ispravimo tu nepravednu i nemetnutu krivu sliku - istakao je Ergun.

Po njegovim riječima, evropski muslimani danas imaju tri izazova. Prvi je pokušaj izjednačavanja islama i terorizma gdje određeni centri moći nedobronamjerno pokušavaju da tu sliku što više nametnu prosječnim ljudima. Muslimani i islam, ističe Ergun, zapravo odbacuju takvu jednakost. Drugi izazov ogleda se u tome da desničarske populističke stranke pokušavaju da profitiraju i dobiju što više glasova baveći se muslimanima i islamom u zapadnoj Evropi.

- I treći, po nama jedan od najvećih izazova, jeste u tome da Evropa, koja je baštinila vrijednosti zajedničkog življenja, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, polako pokušava da pod ovim pritiscima krene u svojevrsnu homogenizaciju i drugačije gledanje na vrijednosti koje Evropu čine Evropom - naveo je Ergun.

Što se tiče prošlosti muslimana na Balkanu, ona ne traje 50, nego 500 godina. Ergun kaže da vjeruje da je Balkan jedan od najboljih primjera ovog suživota i razumijevanja gdje egzistiraju četiri velike vjerske zajednice, te napominje da je islam uvijek propovijedao toleranciju i koegzistenciju.

- Vjerujemo da će muslimani koji su u zapadnoj Evropi i Evropi općenito, dati veliki doprinos boljem međusobnom razumijevanju između naroda i zajednica u kojima žive. Vjerujemo da će dati i već daju veliki doprinos ekonomskom, kulturnom i i civilizacijskom napretku zbog toga što mi prihvatamo države u kojima živimo kao svoju domovinu i spremni smo da na najbolji način skinemo predrasude koje određeni manji krugovi u Evropi gaje prema strancima, odnosno muslimanskoj zajednici - istakao je Ergun.

Dodao je još da vjeruje da su muslimani dobra prilika i prednost za zapadno evropske države upravo u kontekstu izgradnje globalnog razumijevanja među narodima i vjerama.

- Prije 50 godina su došli radnici, a nakon 50 godina imamo intelektualnu elitu gdje muslimani participiraju na svim mogućim poljima od obrazovanja, ekonomije, politike i daju pozitivan doprinos u mjestima, gradovima i državama gdje žive. To nam daje nadu u bolje perspektive i veće obostrano razumijevanje između muslimana i onih koji to nisu - naveo je Ergun.      

Također, dodao je, muslimani koji žive u zapadnoj Evropi i ovdje ne trebaju da prekinu svoju etničku i kulturnu pripadnost s matičnim zemljama jer će i time dati jedan doprinos da budu most razumijevanja između država iz kojih vode porjeklo i država u kojima žive.    

IGMG od 2014. godine ima svoj Centar za regiju Balkan u Sarajevu. Generalni predsjednik IGMG-a Kemal Ergun boravi u Sarajevu u radnoj posjeti od 8. do 10. aprila.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)