Majke Srebrenice u Tuzli - Ove godine jedna od najmanjih dženaza (VIDEO) Istaknuto

11 Apr 2017

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, danas su predstavnice Udruženja "Žene Srebrenice" kao i svakog 11. u mjesecu organizirale u Tuzli mirno protestno okupljanje.

Poručile su da je genocid u Srebrenici crna mrlja na obrazu Evrope, koju nikad neće moći očistiti.

- Mnoge porodice nisu došle do svojih najdražih. Ove godine će biti jedna od najmanjih dženaza, do sada je identificirano 35 osoba - kazala je predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić te pozvala porodice čiji su članovi identificirani, a koje traže još posmrtnih ostataka, da potvrde i ukopaju ono što je pronađeno.

Kolona tužnih majki, sestara, kćerki i sugrađana nosila je poruke koje sjećaju na taj stravičan zločin, podsjetivši i da se 11. jula navršava 22 godine od genocida.

Nezadovoljne su sporim procesuiranjem osumnjičenih kao i sporim pronalaskom posmrtnih ostataka ubijenih.

- Nismo zadovoljni radom tužilaštava, sudova. Kazne koje daju su blage. Izgleda da porodice neće doći do pravde - ocijenila je Ćatić te dodala da su gotovo izjednačene kazne za saobraćajne nesreće i ratne zločine.

Rečeno je da će na čelu Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici ostati bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a pripreme za obilježavanje počinju krajem ove sedmice.

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo