Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

 

Slušajte uživo

Iftar u Konjević Polju okupio Bošnjake Podrinja i cijele BiH (VIDEO)

, Objavljeno u BiH Istaknuto

Najveći iftar u Bosni i Hercegovini organizovan je u četvrtak 22. juna u Konjević Polju. Iftar je organizovalo Udruženje građana "Podrinje" iz Tuzle i Medžlisi Islamske zajednice Bratunac, Vlasenica, Zvornik i Srebrenica.

Iftaru su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović, glavni imami, imami, profesori, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u našoj zemlji, te više od 7000 postača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je iskazao zadovoljstvo što je ovaj iftar organizovan u Konjević Polju, podno tekije šejh Hamze Orlovića.

„Ovo ovdje što imamo u Podrinju, to je ono najvrjednije što imamo u našem narodu. Podrinjci i njihova epopeja borbe, od Cerske, Srebrenice, Zvornika, Bratunca i svih drugih mjesta u kojima su živjeli Bošnjaci, govori nam da ta borba, bez obzira koliko bila teška i duga, nije bila uzaludna. Večeras okupljeni u safovima svjedočimo našu prisutnost na ovim prostorima kao narod potpuno svjestan činjenice da bez velikog truda i velikih odricanja ne možemo ići naprijed i ne možemo biti narod. Budite svjesni da nema naroda koji se može pobijediti ako zna svoj put, ako ispred sebe ima svoj cilj i ako duboko u njegovoj duši postoji ljubav za tlo pod njegovim nogama,“ kazao je reis Kavazović. Pozvao je privrednike ali i sve one koji mogu doprinijeti da Podrinje postane veliko gradilište, da to i učine, da daju podršku napretku i prosperitetu ovog dijela Bosne i Hercegovine.

„Pravi i istinski heroji našega naroda su povratnici. Oni su jedini heroji nakon naše epopeje iz '95. godine. Molim dragog Boga da nam ukabuli ovaj ramazan, naš post. Post će u nama izgraditi još jaču želju da dođemo do našega cilja, da živimo u našoj zemlji u miru sa svima koji žele da sa nama žive u miru i da se radujemo našim uspjesima,“ poručio je reis Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio organizatorima ovoga iftara organizovanog u mjestu koje je posebno po duhovnosti jer su u njemu uvijek živjeli pobožni ljudi, veliki dobročinitelji i dobri domaćini.

„Zato se u ovom mjestu mogao dogoditi ovako lijep događaj kao ovaj večerašnji ali ga nisu zaobilazile ni najveće kušnje koje smo ovdje imali. Ovdje u svojim selima i gradovima dostojanstveno žive naša braća i poštovane sestre okupljeni oko 50-tak džemata od Srebrenice, Bratunca i Vlasenice do Zvornika, Janje i Bijeljine. Sa našim dragim džematlijama su naši imami. Oni su s njima od prvog dana, i s njima će zauvijek biti i dijeliti njihovu sudbinu. Ponosan sam na imame ovih naših džemata,“ kazao je muftija Fazlović. Istakao je posebno zalaganje reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića koji je mnogo uložio da se iz temelja podignu sve porušene džamije u Podrinju i da se obnove svi naši džemati.

Muftija je izrazio nadu da će zvaničnici i odgovorne osobe založiti sve što znaju i mogu za dobrobit ljudi koji ovdje žive, posebno na planu ekonomskog oporavka i zaštite prava koje Bošnjaci trebaju imati kao i sve njihove komšije.

Član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović smatra kako će ovaj iftar ostati upamćen kao novi početak sa novim entuzijazmom kada je u pitanju povratak. Sudbina Bošnjaka ne ovisi o onima koji danas negiraju genocid i oduzimaju pravo jednom narodu na jezik, kulturu, povratak i zaposlenje, nego ovisi od nas, naše sloge, hrabrosti i jedinstva, kazao je Izetbegović.

U organizaciju iftara pod nazivom „Bošnjaci na Drini“ bili su uključeni mladi iz Mreže mladih medžlisa Bratunac, Vlasenica, Srebrenica i Zvornik kao i drugi džematlije ovih medžlisa. Veliki posao u organizaciji obavili su članovi Udruženja „Podrinje“ na čelu sa predsjednikom Udruženja dr. Elmirom Jahićem i potpredsjednikom Azmirom Husićem. Oni su najavili i druge projekte koji će se graditi na čvrstim temeljima koje danas imamo u Podrinju. Posebna pažnja posvetit će se obrazovanju ali i drugim aspektima života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Poručeno je da entuzijazam i energija neće stati sa ovim iftarom.

Radio BIR

 

Foto galerija

{gallery}5663{/gallery}
ocijeni
(4 glasova)