Počasni građanin grada Bihaća reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

26 Feb 2015

U Bihaću je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana grada Bihaća i njegovog 755. rođendana, na kojoj su zaslužnim pojedincima i ustanovama uručena najviša gradska priznanja i nagrade.

Sjednici je prisustvovao veliki broj predstavnika političkog, vjerskog i kulturnog života grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona (USK) i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), te prijateljskih gradova iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije, javlja Fena.

"Titula počasnog građanina grada Bihaća" dodijeljena je Huseinu ef. Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice (IZ) u BiH, za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u radu u oblasti društvenog života, razvoja i očuvanja civilizacijskih vrijednosti, tradicije i kulturne baštine Bošnjaka, te afirmacije i promocije međureligijske saradnje, te podsticanja međunacionalnih odnosa i tolerancije među ljudima.

S obzirom da reis Kavazović nije mogao prisustvovati sjednici, jer se nalazi u inostranstvu, nagradu je u njegovo ime primio specijalni izaslanik Razim Čolić, koji nije krio zadovoljstvo što je Grad Bihać prepoznao rad Islamske zajednice u BiH, na čelu sa reisom.

Najveće gradsko priznanje, "Povelju 26. februar" dobili su prof.dr. Dževad Džanić, za istaknuti lični doprinos u oblasti zdravstva i unapređenje zdravlja stanovništva grada Bihaća i USK-a, te postignute izuzetne rezultate u naučno-istraživačkom radu u oblasti ginekologije i akušerstva i prof.dr. Isak Karabegović, za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u naučnom radu i stvaralaštvu u obrazovnom sistemu, te izuzetan doprinos u cjelokupnom društveno-političkom razvoju i unapređenju kvalitete življenja grada Bihaća.

Posebna priznanja Grada Bihaća dodijeljena su Christianu Schwarz-Schillingu, Udruženju ABC, Poslovnoj jedinici Bingo Export import u Bihaću, Fisu iz Viteza, te bihaćkim poduzećima "Č.J.", "HF- Commerc"-Neli marketi i "Sani-global".

Pored toga, zaslužnima je dodijeljeno sedam Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća, četiri Plakete grada Bihaća i tri zahvalnice.

Nagrada "Japodski konjanik" dodijeljena je mladim uspješnim sportistima Arnelu Zuberiju, Džananu Musi, Šeherzadu Zuliću i Edinu Musliću.

BIR/Fena

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo