Primjedbe na sporazum IZ i BiH u suprotnosti sa Zakonom o slobodi vjere. Istaknuto

22 Feb 2018

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovina, jedina od tri velike vjerske zajednice u našoj zemlji, nema potpisan ugovor s državom. O tome smo razgovarli sa našim gostom Mensurom Karadžom, Sekretarom Rijaseta IZ i članom Komisije za slobodu vjere.

Karadža je kazao da IZ nije dobila zvaničan stav Predsjedništva BiH o tome zašto ovaj sporazum nije bio do sada na dnevnom redu. Međutim, kako je rekao, nezvanične primjedbe koje se iznose su u suprotnosti sa zakonom o slobodi vjere.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odgovornim za to smatra svog kolegu Dragana Čovića. Tako se vjersko pitanje pretvorilo u političko.

Islamska zajednica u BiH očekuje da se pitanje ugovora između IZ i države Bosne i Hercegovine ne politizira, nego da se ugovor potpiše, ranije je izjavio Muhamed Jusić, savjetnik za medije reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Jusić je kazao da ovo pitanje nikada nije trebalo biti predmetom politizacije, jer to ne doprinosi izgradnji povjerenja, niti relaksaciji međunacionalnih odnosa.

Razgovor vodio Mensur Aličković.

Radio BIR

 

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo