CIK potvrdio rezultate Opštih izbora u BiH Istaknuto

07 Nov 2018

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra ove godine.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici u utorak donijela odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora 2018. godine. Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima, političkim subjektima i kandidatima.

Potvrđeni rezultati ne sadrže dodijeljen po jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Jučer je Centralna izborna komisija BiH postupajući po rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH izmijenila utvrđene rezultate Opštih izbora 2018. godine.

Izmjene su u vezi sa primjenom člana 10.1 stav (3) i člana 11.1 stav (2) Izbornog zakona BiH koji se odnose na zastupljenost konstitutivnih naroda u Predstavničkom domu PFBiH i Narodnoj skupštini RS. Nedostajući mandati će biti dodijeljeni dopunskom odlukom.

Centralna izborna komisija BiH obavještava sve kandidate koji su osvojili mandate na Opštim izborima 2018. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da Centralna izborna komisija BiH dodjeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Rok za konstituisanje kantonalnih skupština je deset dana, a 20 za entitetske parlamente i 30 za državni parlament.

U predsjedništvu Džaferović, Komšić i Dodik

Prema utvrđenim rezultatima, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 posto glasova.

Novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda je kandidat demokratske fronte Željko Komšić sa osvojenih 225.500 ili 52,64 posto glasova.

Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz RS-a je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 368.210 ili 53,88 posto glasova.

Nova predsjednica bh. entiteta RS je kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović iz srpskog naroda sa osvojenih 319.187 ili 46,97 posto glasova.

Novi-stari potpredsjednik bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda je kandidat Koalicije Zajedno Ramiz Salkić sa osvojenih 21.116 ili 3,11 posto glasova, a novi-stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda je kandidat koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS Josip Jerković sa osvojenih 5.811 ili 0,87 posto glasova.

 

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo