A. Osmanović: Ovo je Sarajevo, a ne Laktaši

04 Sep 2019

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) iizjavio je za N1 da je član državnog Predsjedništva Milorad Dodik mislio da će neke stvari brzo pospremiti kada dođe u Sarajevo i ''preko koljena ih prelomiti''.

On je rekao da je s Dodikom dugo radio i da dobro poznaje njegove ''političke finese''. Poručio je da je ''ovo Sarajevo, a ne Laktaši'' te da se ''zakonu poštuju''.

"U ovom periodu u kojem je zacrtan nije se uspjelo doći do novog saziva Vijeća ministara, ali ne znači da poslije 5. septembra neće. Ne treba stavljati ultimatume i ne treba prijetiti. Milorad Dodik očigledno je mislio da će neke stvari brzo pospremiti kada dođe u Sarajevo. Ja sam s Dodikom radio preko deset godina i vrlo dobro poznajem njegove političke finese", rekao je Osmanović.

Smatra da je Dodik mislio da će preko koljena prelomiti neke stvari u Predsjedništvu i Vijeću ministara i nametnuti svoj ritam rada: nepoštivanje Ustava i politička dominacija i želja da entitet stavi iznad države.

"No, mora biti svjestan da je ovo Sarajevo, nisu Laktaši, i da se poštuju zakoni. On je nažalost to sve uspio u Banjaluci. Nemate nezavisno pravosuđe i policiju, ni nezavisne medije, sve je to pod kontrolom lidera SNSD-a. On je mislio da će to uraditi i u glavnom gradu. Pokazalo se da ima ozbiljnih političara i ozbiljnih institucija koji žele sačuvati ustavno-pravni poredak",  kazao je on.

Osmanović je naglasio da ANP ne znači članstvo u NATO-u uz komparaciju sa stanjem u Sjevernoj Makedoniji.

"Milorad Dodik je previše dao značaja ANP-u, to ne znači članstvo u NATO-u. To je nešto na što se Bosna i Hercegovina obavezala. ANP je nastavak saradnje. Sjeverna Makedonija je 17 godina slala ANP pa je tek onda postala članica. Dao je teške izjave, izjave u pravcu kršenja Dejtonskog sporazuma. Svaki potez koji povuče neće biti lagan. Ili da se vrati na kolosijek poštovanja zakona ili da krene u pravcu da Narodna skupština povlači poteze, ali onda dolazi u sukob s inittucijama BiH i međunarodnom zajednicom", rekao je Osmanović za N1.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo