Crnadak na Bledu: Što snažnije insistirati na sprovođenju evropskih standarda Istaknuto

04 Sep 2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 14. Bledskom strateškom forumu 2019. koji je pod nazivom "Izvori (ne)stabilnosti" počeo u ponedjeljak na Bledu u Sloveniji, javlja agencija Anadolija (AA).

Crnadak je govorio na panelu o zapadnom Balkanu na temu "Europeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost", a tokom trajanja Foruma održao je niz bilateralnih susreta.

U obraćanju na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, Crnadak je poručio da je za region najvažnije da se u narednom periodu što snažnije insistira na sprovođenju evropskih standarda i kriterija i što bržem sprovođenju reformi, kako bi se region u najkraćem roku pripremio za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je da je paralelno s tim u zemljama članicama potrebno kreirati atmosferu da prostor zapadnog Balkana treba da se integriše u EU mnogo ranije nego što se to spominje u zvaničnim dokumentima.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. On je upoznao učesnike Foruma da su SNSD, SDA i HDZ preuzele odgovornost za formiranje vlasti, da je nakon 10 mjeseci pregovaranja postignut sporazum i da se i on, ali i cjelokupna javnost, nadaju da će sporazum biti sproveden u predviđenom roku, koji ističe sutra, 5. septembra.

Ministar je također kazao da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica EU-a i da to treba da bude glavno strateško opredjeljenje i nove vlasti, bez obzira kada će biti formirana.

Crnadak je na marginama Foruma na Bledu održao i bilateralni sastanak s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Europu i Euroaziju i specijalnim predstavnikom SAD za Balkan. Tokom razgovora potvrđena je želja SAD da budu podrška BiH u sprovođenju reformi i nastavku evropskog puta.

Također, naglašeno je da je za SAD od velike važnosti da javnost u BiH u potpunosti razumije da ANP ne podrazumijeva članstvo, te da se u ovom trenutku uopšte ne raspravlja o članstvu u NATO-u.

Ministar je uputio čestitku Palmeru povodom imenovanja na funkciju specijalnog predstavnika SAD za Balkan i pozvao ga da uskoro posjeti BiH.

Ministar Crnadak imao je i niz drugih bilateralnih susreta na Bledu, među kojima i s predstavnicima Evropskog eksternog akcionog servisa (EEAS) Žan-Kristofom Belijardom i Pedrom Seranom, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo