Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Klagenfurt: Položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra "Gazi Husrev-beg"

, Published in Dijaspora Featured

U subotu, 28. septembra, održana je svečanost povodom polaganja kamena temljeca za izgradnju Islamskog centra "Gazi Husrev-beg" u Klagenfurtu u Austriji, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, gosti i predstavnici vjerskog, javnog i političkog života.

U ime domaćina prisustnim se obratio predsjednik džematskog odbora Nermin Haman, koji govorio o historijskom razvoju džemata i predstavio detalje izgradnje nove zgrade Islamskog kulturnog centra.

Zahvalio je svim vakifima i donatorima, te pozvao da se zajedničkim snagama ovaj projekat uspješno dovede do kraja i da služi svojoj svrsi.

Imam ovog džemata hafiz Omer ef. Buštalić je  istakao da je napravljen veliki iskorak i ostvaren veliki rezultat, ali da predstoji još veoma dug put da projekat bude uspješno okončan.

„Za mene kao imama koji djeluje u ovom džematu devet godina je današnji dan nešto što ću pamtiti dugo, a vjerujem da mi nikada ove lijepe današnje uspomene izblijediti neće. Projekat gradnje nove džamije je u hajru ujedinio mnoge ljude“, kazao je on, podsjećajući da je do sada prikupljeno više od 700.000 eura.

Kao rezultat izuzetno dobre saradnje sa drugim vjerskim zajednicama, bilo je prisustvo i obraćanje predstavnika evangelističke i katoličke crkve u Klagenfurtu, koji su posebno pozdravili ovaj značajan poduhvat Islamske zajednice, te potvrdili da je saradnja sa Islamskom zajednicom izuzetno dobra i da je do sada polučila brojne kvalitetne zajedničke projekte za dobro svih građana Klagenfurta.

Prisutnima su se u ime Islamske zajednice, a predstavljajući različite institucije unutar struktura Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji i Islamske zajednice u Austriji, obratili i hafiz Sabahudin ef. Hašić,  Bekir Četin, mr. Esad ef. Memić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Austriji i u konačnici glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Hasudin ef. Atanović.

Posebnu važnost ovom skupu doprinijelo je i prisustvo Valentina Incka, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ali prije svega Austrijanca rođenog u Klagenfurtu, koji je s velikim ponosom i zadovoljstvom govorio o budućem islamskom centru u njegovom gradu, ocjenjujući da će njegova izgradnja dati poseban pečat suživotu u Klagenfurtu ali i u cijeloj Austriji.

Ovom prilikom, kao znak podrške, Incko je donirao vlastita sredstva za izgradnju centra, poručivši kako je i on od danas ponosni vakif ove džamije.

Izaslanik reisu-l-uleme na ovom događaju bio je muftija bihaćki Mehmed-ef. Kudić, koji je poručio da bosanski muslimani u Klagenfurtu moraju sačuvati svoj vjerski identitet i da je džamija mjesto gdje se taj identitet posebno njeguje i potiče.

On smatara da je sadržaj koji će se nuditi u novom islamskom centru sigurno dobar put kako pomoći današnjim muslimanima da oplemene, osnaže i potvrde svoj vjerski identitet.

„Osim vjerskog identiteta koji je naša iskonska potreba, posebno je važan naš nacionalni identitet koji se ogleda u afirmaciji bosanskog jezika, bosanske kulture i bosanskih običaja. Bogatstvo je imati bosanske korjene, jer su ti korijeni ispunjeni čašću, poštenim načinom djelovanja, kulturno-civilizacijskim bogatstvom i svim onim dobrim stranama čime se ponosi jedan narod. Luksuz je veliki odreći se tih vrijednosti. I na kraju, ono što želim posebno istaći, jeste da Islamska zajednica u BiH i islam kao vjera općenito potiče svoje sljedenike da budu dobri muslimani, dobri Bošnjaci, ali i dobri i korisni građani zemlje u kojoj žive i u kojoj su odlučili sticati svoju nafaku i živjeti svoj život. Austrija je naša prijateljska zemlja, vi to na svakom koraku osjetite kao Bošnjaci, a nas je naša vjera i naša kultura naučile da dobro uzvratimo dobrim i gdje god da smo moramo biti faktor dobra i afirmisati dobro u svakom pogledu“, istakao je muftija Kudić.

Nakon obraćanja,  pristupilo se polaganju kamena temeljca za novi Islamski centar u Klagenfurtu, gdje su učestvovali četiri velika vakifa ove džamije Muhamed Garanović, Izudin Halilović, Senad Tirić i Nijaz Emrić,

Džemat Klagenfurt je osnovan 1994. godine. Zemljište za izgradnju islamskog centra kupljeno je u martu 2016. godine, površine 4.936 m2 u blizini samog centra grada, za što je izdvojeno 255.000 eura.

 

Image Gallery

{gallery}9184{/gallery}
Rate this item
(0 votes)