Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Otvoren Sarajevski festival turizma: Više od 70 izlagača iz BiH i svijeta

, Published in Magazin Featured

U Centru Skenderija u Sarajevu, uz učešće više od 70 izlagača iz nekoliko zemalja, danas je svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze, čiji je cilj promocija bogate turističke ponude Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevski festival turizma prilika je turističkim radnicima da predstave domaćem i stranom tržištu nove sadržaje. Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo podsjetio je kako je Sajam turizma 1970. godine bio prvi sajam koji je organizovao Centar Skenderija.

”Zaista, Centar Skenderija i Sarajevski sajam stavljaju akcent na turizam. Prepoznajemo da je turizam razvojna prilika BiH i grada Sarajeva”, rekao je Kapo.

Dodao je kako se zajednički radi na razvoju turizma, a to je ono što BiH može brendirati, ne samo u regiji nego i cijelom svijetu. Podsjetio je kako Centar Skenderija ove godine slavi 50 godina postojanja i radi na pripremi jedne manifestacije.

”Mi smo u decembru pripremili zanimljiv i dobar program koji će Centar Skenderija, Sarajevski sajam, Sarajevo i BiH staviti na turističku kartu Evropu”, rekao je Kapo, ne otkrivajući previše detalja. 

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić izjavio je kako je ovakav događaj na ponos gradu, Kantonu Sarajevo (KS), a posebno Skenderiji koja od 1970. baštini tradiciju sličnih događaja na promociji turizma.

”Ovogodišnji sajam se dešava u periodu kada mi širom zemlje doživljavamo, posebno u KS i gradu Sarajevo, jedan izniman razvoj turističke industrije“, rekao je Bašić. 

Dodao je kako Vlada KS i Ministarstvo privrede KS pokušavaju na sve načine unaprijediti kapacitete i ponudu.

”Turizam je, ne samo jedna industrijska grana koja doprinosi poboljšanju i povećanju broja radnih mjesta, poboljšanju usluge koja se nudi domaćim i stranim turistima. Nemojte zaboraviti da turizam kozmopolitizira sredinu“, podsjetio je Bašić, koji je otvorio sajam.

Dodao je kako je turizam jedna od bh. perspektiva i da mu treba ići u susret.

Pristuni su imali priliku i vidjeti koreografiju bosanskog kola, koje su izveli članovi KUD ”Visoko”.

Tema ovogodišnje manifestacije je ”Outdoor i avanturistički turizam“ te će prvog dana festivala centralni događaj biti upravo stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem Almira Pešteka s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. 

Govornici i panelisti na konferenciji su istaknuti stručnjaci i profesionalci iz oblasti turizma. Program sajma će obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizirana međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja.  Posebno mjesto u promociji imat će tradicionalna bosanska kuhinja.

Na otvorenju festivala je pripremljeno i tradicionalno jelo tarhana, a oko 1.500 porcija će biti podijeljeno posjetiocima.

Prvog dana festivala će biti pripremljena tradicionalna jela u saradnji s udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Istog dana Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole "Džemal Bijedić" iz Goražda kuhati i prezentirati jela.

Sa terminologijom starinskog bosanskog kulinarstva imat će priliku upoznati se posjetioci koji danas dođu na festival u terminu od 16 do 17 sati. Predavanje će održati profesor Enes Kujundžić.

Za sutra je planirano takmičenje u poslastičarstvu, a nakon glasanja za najbolju tortu, kolači će biti podijeljeni svim posjetiocima.

Dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su zainteresirani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine, koja iz godine u godinu privlači sve više turista.

Na sajmu će se predstaviti više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo - Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a ulaz je slobodan. Sajam će biti otvoren do 25. oktobra, a završit će dodjelom priznanja "Najbolji potez u turizmu - Ljeto 2019".

(AA)

Image Gallery

{gallery}9499{/gallery}
Rate this item
(0 votes)