U Tuzli obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18 Okt 2018

Uličnim performansom na gradskom korzou u Tuzli, članovi Udruženja “Zemlja djece u BiH” i Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzla, obilježili su 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Na frekventnom dijelu grada postavljene su u prirodnoj veličini figure djece koja prosjače, s natpisima vezanim za ugroženost najmlađe populacije raznim oblicima nasilja i trgovine ljudima. Poručili su građanima da djeci koja prosjače, ne daruju novac, jer time podržavaju njihovu eksploataciju. Umjesto toga, svaki slučaj treba prijaviti policiji i Centru za socijalni rad.

- Vrlo često na ulici srećemo mlađu djecu, čak i majke sa dojenčadi, neprilagođeno obučenima, pri iznimno visokim ili niskim temperaturama. Oni su vrbovani i natjerani na prosjačenje od svojih roditelja i organizovanih kriminalnih grupa. Kroz naš rad susrećemo se s maloljetnim djevojčicama koje ugovorenim brakovima bivaju vrbovane iz svog naselja ili grada, te nerijetko bivaju uključene u razne oblike eksploatacije koje se mogu dovesti u vezu sa pojavnim oblicima trgovine ljudima. Zaštita djece i odraslih zadatak je ne jedne institucije ili jednog udruženja, nego svih nas i kompletnog društva – izjavila je za Fenu Medina Gračić, učiteljica Dnevnog centra u UG "Zemlja djece“.

Podsjetila je da se ovo udruženje, putem Dnevnog centra, godinama bavi problemima djece na ulici ili onima koja su u riziku da to postanu.

- Terenskim lokacijama djelujemo na unaprijeđivanju kapaciteta u vezi zaštite djece od prosjačenja, ali i na podizanju svijesti javnosti o pravima djece zagarantovanim UN Konvencijom o pravima djeteta, te zakonima o zaštiti djece na svim administrativnim nivoima u BiH. Izradom protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, te otvaranjem odgovarajućeg prihvatilišta, značajno se smanjio broj djece koja prosjače na području grada Tuzle. Međutim, opterećene su druge općine u TK, jer porodice koje se bave prosjačenjem odlaze na mjesta gdje se nesmetano mogu baviti ovom nezakonitom aktivnošću - naglašava Gračić.

Podaci ovog udruženja o broju djece uključene u prosjačenje veoma se razlikuju od podataka MUP-a TK.

- U razdoblju od 2012. do 2017. godine, kroz naš rad uočili smo i reagovali prema javnim ustanovama za oko 120 slučaja prosjačenja, kao i 20 slučajeva izvanbračnih zajednica sa maloljetnim osobama. U MUP-u TK navode da je broj slučajeva daleko manji. Nažalost, tačan broj ovakvih slučajeva je mnogo veći, zbog čega je neophodno jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i ustanova kako bi mogli adekvatno odgovoriti na problem prisilnog prosjačenja i drugih oblika trgovine ljudima u našoj državi – zaključila je Gračić.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo