Grad Sarajevo domaćin 30. generalne skupštine 'Gradovi glasnici mira'

24 Sep 2019

Grad Sarajevo bit će domaćin 30. generalne skupštine međunarodne asocijacije 'Gradovi glasnici mira' (IAPMC), od 25. do 29. septembra.

Radi se o jednom od najznačajnijih susreta gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti evropskih i svjetskih gradova nositelja poruke mira, članova te UN-ove asocijacije.

- Ponosni smo na činjenicu da će u Sarajevu, nakon 2009. godine, drugi put biti održana Generalna skupština te ugledne asocijacije, i to jubilarna. Za nas je to čast i priznanje. Sarajevo je prepoznato kao grad, koji otvorenošću i opredijeljenošću za svakodnevno prakticiranje i zagovaranje mira i nenasilja, može snažno utjecati na razvijanje tako potrebnog dijaloga među gradovima, državama i njihovim građanima - istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Skaka kaže da je taj međunarodni događaj i idealna prilika za uspostavljanje saradnje, razmjenu mišljenja i iskustava, kao i za stvaranje novih prijateljskih veza.

- U Sarajevo prvi put stižu predstavnici Grada Coventrya iz Velike Britanije. To je prvi grad s kojim se Sarajevo pobratimilo, 1957. godine. Bit ćemo u prilici da zahvalimo gradonačelniku Grada Morphoua s Kipra, za donaciju za našu Vijećnicu. Sastat ću se i sa gradonačelnikom Aušvica, grada koji je zainteresiran za uključivanje Sarajeva u realizaciju projekta - Aleja sjećanja - kazao je Skaka.

- U fokusu učesnika Skupštine Asocijacije, bit će teme Promocija kulture mira u 21. stoljeću, nasuprot kulture rata koja je obilježila 20 stoljeće; UN ciljevi održivog razvoja: Učiniti gradove inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim - navodi se.

Skupština će obraditi i aktualnu temu migracije stanovništva i ulogu gradova i njihovo djelovanje na posljedice tog fenomena, i na gradove i na migrante.

Prema službenom protokolu, taj susret velike porodice gradova prijatelja i glasnika mira, završit će usvajanjem sarajevske deklaracije 2019, kao doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

- Učesnici Generalne skupštine IAPMC prisustvovat će otvorenju izložbe Međunarodnog salona antiratne karikature u Historijskom muzeju BiH, posjetiti i informirati se o mandatu i značaju Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u Vijećnici, te obići kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Grada Sarajevo.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo