Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Održano IV Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu - “Podrška porodici“

, Published in Društvo

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjela za brak i porodicu od 20-22. septembra 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi održano je IV savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu pod motom „Podrška porodici“. Na savjetovanju je bilo prisutno oko 100 koordinatorica iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Njemačke, Norveške i Francuske.

Na otvaranju IV Savjetovanja u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme koordinatoricama se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović. Direktor Smajlović izrazio je zadovoljstvo organiziranjem IV savjetovanja za koordinatorice i prenio selame i poruku koordinatoricama od reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, potom u svom govoru ukazao na razlike u promišljanju mladih nekad i sad te izazove s kojima su suočeni budući bračni parovi kao i svi članovi porodice. Obećao je podršku u iniciranju pokretanja kancelarija za savjetovanje o bračnim i porodičnim pitanjima pri medžlisima kao i pripremi koordinatorica i imama za ovaj vid pomoći našim džematlijama i džematlijkama.

Ispred Odjela za brak i porodicu osvrt na period 2015-2019. godinu, rezultate i uspjehe koordinatorica, planove za naredni period i program IV Savjetovanja koordinatoricama je izložila dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu. Izlagači na prvoj sesiji bile su: Armina Čerkić, predsjednica Udruženja za sistemsku praksu i terapiju koja je predstavila stanje i prilike vezano za porodičnu psihoterapiju u BiH danas; dr. sci. Elvira Duraković-Belko, psiholog i psihoterapeut govorila je o značaju i efektima psihoterapije i Mediha Imamović, psiholog i porodični psihoterapeut, prezentirala je iskustva iz psihoterapijske prakse tokom njezine, više od tri decenije prakse i rada u porodičnim savjetovalištima. U drugoj sesiji o značaju očuvanja zdravlja žene govorila je dr. Aida Čaušević, specijalista interne medicine u Kantonalnoj bolnici u Zenici, etičke i javno-zdravstvene aspekte planiranja porodice izložila je prof. dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i dr. Amela Hodža, ginekolog u Klinici New Life Sarajevo predstavila je proces i uspješnost biomedicinski potpomognute oplodnje. U okviru druge sesije Fadila Jašarević, član IO Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, predstavila je Odjel za brak i porodicu IZBUŠ-a, a kapetan Suada Kadrić, koordinatorica za brak i porodicu Vojnog muftijstva predstavila je Odjel za brak i porodicu Vojnog muftijstva.

Koordinatorice su pokazale izuzetno veliki interes za teme i izlaganja na Savjetovanju te su nakon sesija uzele učešće u diskusiji sa izlagačima od kojih su dobile odgovore na pitanja i dileme koje zaokupljaju žene danas kao i konkretne savjete i preporuke za budući rad sa ženama i porodicama na terenu.

U subotu poslije podne za koordinatorice je organiziran izlet na Bjelašnicu, posjeta Igmanskoj džamiji i večera u hotelu „Han“. Nakon večere, uz druženje u ugodnoj atmosferi kroz prezentacije, mr. Nikica Lubura-Reljić, šefica sektora za saradnju sa vjerskim zajednicama predstavila je organizaciju World Vision u BiH, projekte koje radi i planira implementirati u narednom periodu u saradnji sa Odjelom za brak i porodicu Rijaseta IZ u BiH, a prof. Dragana Bulić, specijalista za zagovaranja i partnerstva u WV, predstavila je „Indeks dječije zaštite za Bosnu i Hercegovinu“.

Zapažanja i prijedlozi koje su koordinatorice iznijele tokom diskusija kao i zaključci sa savjetovanja bit će upućeni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao integralni dio Izvještaja sa VI Savjetovanja za koordinatorice za brak i porodicu.

Na kraju IV Savjetovanja svim učesnicama uručeni su certifikati a koordinatoricama muftijstava i najaktivnijim koordinatoricama medžlisa dodijeljene su zahvalnice i prigodne nagrade za uspješnu koordinaciju projekata i aktivnosti Odjela za brak i porodicu za period 2015-2019. godine. Posebna zahvalnica za borbu i unapređenje zdravlja novorođenčadi i djece, stimulaciju majčinstva i podršku projektima Odjela za brak i porodicu za period 2015-2019. godina, uručena je prim. dr. Amri Junuzović-Kaljić, pedijatru u OJ Dom zdravlja Stari Grad.

(islamskazajednica.ba)

Rate this item
(1 Vote)