Logo
Print this page

Općina Novi Grad osigurala pomoć za 35 porodica sa troje i više djece

, Published in Društvo

U sarajevskoj općini Novi Grad u ponedjeljak je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece.

Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira petu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice, a za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 90.000 KM.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić i Edina Gabela, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dodjeli je prisustvovao i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simboličan poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece.

Istakao je da ta lokalna zajednica nastoji uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji, počevši od rođenja, školovanja, stipendiranja, izgradnje igrališta, parkova, školskih objekata...

Osim jednokratne pomoći, Općina Novi Grad pomaže i nezaposlene porodilje, tako da svaka nezaposlena porodilja od Općine mjesečno prima po 50 KM dok se to pitanje zakonski ne reguliše na nivou Federacije BiH.

Ove godine iz budžeta je za te namjene izdvojeno 330.000 KM, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB