Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U Bihaću počinje manifestacija „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“

, Published in Društvo Featured

Ovogodišnja manifestacija „Muhammed, a.s., - U njemu je divan uzor“, koja se u Bihaću realizuje već 13 godina, biće otvorena sutra u 19.00 sati na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, prigodnom tribinom muftije bihaćkog hafiza Mehmeda ef. Kudića o Muhammedu a.s..

Manifestaciju organiziraju institucije Islamske zajednice u saradnji sa nevladinim organizacijama Grada Bihaća, kako bi publici u ovom gradu i šire predstavili lik i djelo Muhammeda a.s. na nakav način kakav to i dolikuje.

Muftijstvo bihaćko, Islamski pedagoški fakultet, Medžlis IZ Bihać, Odjel za brak i porodicu, Asocijacija Iskre Bihać, udruženje Život Bihać i CEI Nahla Bihać za ovu godinu su pripremili zaista bogate sadržaje.

Vrijeme ove manifestacije se svake godine poklapa sa mjesecom rebi'u-l-evvelom, mjesecom u kojem je rođen Muhammed, a.s. 

Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, ističe kako iz godine u godinu ova manifestacija, ali i druge aktivnosti Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Bihać, svake godine dobivaju na intenzitetu i kvaliteti, te da brojna publika očekuju sa nestrpljenjem sadržaje koji se pripremaju u ovom mjesecu.

"U svakoj od 34 džamije medžlisa IZ Bihać bit će upriličen mevludski program kojeg će pripremati imami sa polaznicima mekteba i omladinom. Sa druge strane, brojne tribine, omladinske akcije, mevlud za žene, brojna druženja sa ženama, omladinom, djecom i svim kategorijama našeg društva govori da su nam svi jednako važni i da svako može naći svoj uzor u Muhammedu, a.s., u bilo kojem svojstvu se nalazio“, rekao je Mensur-ef. Ćehić.

Koordinator ove manifestacije Nazif-ef. Horozović ističe kako je cilj ove manifestacije da ljudima ponudi inspiraciju, motiv i put za dobro svake vrste. Naglašava da se ova manifestacija planira dosta ranije i da je veliki broj stručnjaka uključeno u ovaj program.

„Život Muhammeda, a.s., je neprevaziđena vrijednost. Na sve savremene izazove mi imamo rekaciju, a rijetko kada akciju, tj. da mi ponudimo rješenje i da mi ukažemo na ono kakvi smo i kakvi mi želimo biti, a ne da se stalno pravdamo, reaktivno djelujemo i osuđujemo neke tamo druge koji nešto rade. Zato smo kroz ovu manifestaciju obuhvatili učenike osnovnih škola koji će pisati sastave i crtati radove na temu „Zahvalnost“, kao što smo uključili i učenike srednjih škola i studente kroz fotografiju, učenike srednjih škola kroz akcije sađenja drveća, šire narodne mase kroz tribine i promocije, aktivnosti sa ženama i za žene, te kao kruna svega toga je završna svečanost gdje pripremamo bogat kulturno-vjerski program. Sve to s jednim ciljem – da upoznamo bolje onoga koga nam je Bog Dragi poslao da nam bude uzor – Muhammeda, a.s..", naglašava Nazif ef. Horozović.

Tribina sa majorom Armije R BiH Harun ef. Hodžićem, koji će podijeliti sa publikom svoje inspirativne priče iz perioda agresije na našu zemlju i koliko je domovina važan segment života svakog čovjeka, a što nalazimo i u životu Muhammeda, a.s., koja će biti održana u srijedu, te tribina o razumijevanju života Muhammeda, a.s., namijenjena ženama, planirana z ačetvrtak, samo su neki od predviđenih sadržaja.

Manifestacija će biti završena 29. novembra programom u Kulturnom centru Bihać.

Glavni imam Mensur ef. Ćehić je naglasio da će svake subote i nedjelje u bihaćkim džematima iza podne, akšama i jacije namaza, shodno rasporedu, biti održani mevludi sa prigodnim programima.

Centralni mevlud Medžlisa IZ Bihać na dan rođenja Muhammeda, a.s., 12. rebi'u-l-evvela, biće upriličen u džamiji Fethija u petak, 8. novembra poslije akšam-namaza.

Prigodan program izvesće imami Medžlisa IZ Bihać.

Poseban mevlud za žene će biti upriličen također u Fethiji, u petak, 22. novembra.

"Iskreno se nadamo da će ovi programi zainteresirati brojne građane grada Bihaća i cijele Krajine i da će ovi programi uticati da postanemo bolji ljudi i korisni članovi naše zajednice“, ističu iz organizacionog odbora.

Partneri projekta je Kulturni centar Bihać, Aktiv vjeroučitelja Medžlisa IZ Bihać, Turistička zajednica Grada Bihaća, a sponzor manifestacije je Vlada Unsko-sanskog kantona (USK).

Image Gallery

{gallery}9562{/gallery}
Rate this item
(0 votes)