Delegacija Muftijstva mostarskog u posjeti Islamskoj zajednici u Crnoj Gori Istaknuto

23 Okt 2019

U prostorijama Medrese "Mehmed Fatih" u Podgorici jučer je održan sastanak delegacija Muftijstva mostarskog i Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori, na kojem se razgovaralo o saradnji, posebno u oblasti obrazovanja i širenju islamskog poziva.

Delegaciju Muftijstva, koju je predvodio muftija mr. Salem ef. Dedović, člinili su rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Ilham ef. Puce, direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid ef. Tulek i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić i glavni imam MIZ Glamoč Muhamed ef. Dragolovčanin.

Musafire je dočekao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa direktorom Medrese i savjetnicima.

Nakon obilaska Medrese i upoznavanja, reis Rifat ef. Fejzić je predstavio način rada Medrese “Mehmed Fatih” i buduće planove Mešihata, te istakao otvorenost Islamske zajednice u Crnoj Gori za dalju i sveobuhvatniju saradnju.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović iskazao je zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina i duboku spremnost za snažniju i sadržajniju saradnju u oblasti obrazovanja i širenja islamskog poziva.

Podsjetio je da su muslimani s područja Muftijstva mostarskog i muslimani Crne Gore najbliži susjedi, te da je u ratnom vremenu značajan broj Bošnjaka istočne Hercegovine utočište nalazio kod braće u Crnoj Gori, koja im je bila stanica za treće zemlje u spašavanju života.

Nakon posjete Podgorici, delegacija Mostarskog muftijstva je sa domaćinom posjetila Islamski centar Bar, kojim uspješno rukovodi Mujdin ef. Milaimi, nakon čega su u Starom Baru posjetili i poznatog vakifa i dobrotvora hadži Hajriza Brčvaka. 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo