Zastupnici Evropskog parlamenta pozvali na suspenziju sporazuma o partnerstvu sa Izraelom

28 Jan 2015

Zajedničkim pismom koje je potpisalo 63 zastupnika u Evropskom parlamentu, od visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije Federice Mogherini zatraženo da suspendira ugovor o partnerstvu EU i Izraela.

U pismu koje su potpisali zastupnici iz različitih političkih partija iz različitih zemalja napominje se da su ciljane zločine Izraela u Gazi zabilježile Amnesty International i druge međunarodne organizacije te da Izraelu neće tolerisati kršenje međunarodnog prava. Također se podsjeća da je EU jasno stala protiv izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, no da je Izrael uprkos tome nastavio sa svojom politikom.

"U drugoj tački Sporazuma o partnerstvu EU i Izraela navodi se da se odnosi potpisnica zasnivaju na principima ljudskih prava i demokratije. Neuspjeh EU da na odgovarajući način reaguje na izraelsko kršenje ljudskih prava, ovoj zemlji šalje signal da će se takvi i slični istupi tolerisati. Pored toga, potezi EU nisu usklađeni kada je riječ o Izraelu, gdje je primjetan nedostatak adekvatnih koraka, i kada je riječ o sankcijama Rusiji i sankcijama uvedenih prema više od 30 drugih zemalja svijeta", navodi se u pismu upućenom visokoj predstavnici za vanjsku politiku EU.

Evropski zastupnici smatraju da, u slučaju kada Izrael ne poštuje međunarodno pravo, EU hitno treba suspendirati Sporazum o partnerstvu sa ovom zemljom ukoliko želi ostati pouzdan igrač i raditi na jačanju temeljnih sloboda i ljudskih prava.

Sporazum o partnerstvu EU i Izraela na snagu je stupio 2000. godine, a podrazumijeva politički dijalog, slobodno kretanje kapitala i liberalizaciju usluga. Osim toga, ojačan je sporazum o slobodnoj trgovini iz 1970. godine.

Evropski parlament ima 751 zastupnika koji predstavljaju 500 miliona građana zemalja članica Evropske unije.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo