"Suučesnici" u govoru mržnje

28 Jan 2015

Francuska vlada je najavila plan po kojem bi internet firme mogle odgovarati zbog ekstremnih sadržaja, čak i ako ih one nisu same postavile.

Francuski predsjednik Francois Hollande želi uvesti zakon koji bi kompanije poput Googlea i Facebooka mogao proglasiti ‘suučesnicima’ u govoru mržnje ako korisnici objave sadržaje koje vlada smatra ekstremističkima.

“Moramo djelovati na evropskom i međunarodnom nivou kako bi definirali pravni okvir po kojem bi internet platforme koje upravljaju društvenim medijima bile odgovorne, i po kojem bi mogli dodjeljivati sankcije “,  rekao je Hollande.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve namjerava otputovati u SAD kako bi raspravio ovaj prijedlog sa šefovima Googlea, Microsofta, Facebooka i Twittera. Predsjednik će predložiti nacrt zakona sljedeći mjesec.

Ova najava je jedan u nizu odgovora francuskih političara na nedavne napade na satirički magazin Charlie Hebdo, nakon kojeg pozivaju na sve veće nadziranje društvenih medija.

Francuska je već druga članica EU čija vlada pokušava upravljati internetom iz potpuno populističkih razloga.

Britanski premijer David Cameron uveo je obaveznu blokadu nepodobnih sadržaja, unatoč protivljenju stručne javnosti, nakon čega su mediji počeli ukazivati na brojne probleme s novim sistemom, koji ne može zaustaviti napredne korisnike da pristupe sadržajima koje žele, ali zato greškom blokira pristup sasvim legitimnim i potrebnim stranicama, poput stranica za pomoć žrtvama nasilja.

(Fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo