Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Nezaboravna posjeta Istanbulu – Diyanet nagradio najbolje polaznike mekteba iz BiH (FOTO)

, Published in Magazin Featured

Posljednji sadržaj u okviru petodnevnog boravka grupe polaznika mekteba iz BiH bio je atraktivna vožnja Bosforom.

Tada smo se sjetili i riječi g-dina Hasana Atlija, savjetnika za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH. Na ispraćaju nam je ispred Careve džamije u Sarajevu kazao da je vožnja Bosforom nešto posebno, te da ćemo biti u prilici probati jedinstven specijalitet prilikom vožnje. Riječ je o odlično pripremljenoj ribi, za što su nam domaćini kasnije kazali da doći u Istanbul, a ne probati tu ribu, znači kao da i niste bili u tom gradu. G-din Atli nam je kazao da je zajedno sa kolegama iz Diyaneta osmišljavao program posjete i ovom prilikom se, u drugom osvrtu na našu posjetu Istanbulu na tome najsrdačnije zahvaljujemo.

No, do ovog posljednjeg sadržaja kojeg pominjem na početku, bili smo u prilici posjetiti i druge znamenitosti Istanbula.

Ejub džamija sa turbetom od izuzetnog je značaja. Po predanju Sultan Mehmed, osvajač Istanbula, sanjao je da je tu ukopan Ejub, ashab Poslanika a.s. pa je tu podigao džamiju. Ovo je mjesto veoma važno za muslimane u Turskoj, svoje važne događjaje u životu (vjenčanje, sunet, odlazak na hadž) počinju dolaskom u ovu džamiju i učenjem dove. Dok obilazimo taj lijepi prostor sjećamo se i dijela u kojem u Nekrologu jednoj čaršiji Zuko Džumhur piše:

"Na dnu dvorišta Ejubove džamije, u zelenilu šedrvana i česama ima stotinjak kvadratnih metara stare turske keramike, ljepše od one u jedrenskoj Selimiji, i svežije od one u Plavoj džamiji. Na ovim pločama sve se veže i prepliće u zelenim čvorovima i opet nadovezuje u vječnom ponavljanju teme koja je bez početka i kraja kao u staroj istočnjačkoj bajci..."

Predstavnici Diyaneta su nam omogućili posjete u dvije škole hifza Kur'ana Časnog. Polaznici su dječaci uzrasta osnovne i srednje škole. Oni pored redovnih obaveza u školi svakodnevno imaju program učenja hifza. Obezbijeđen im je internat. Ovaj projekat je u razvoju, a takmičenja u hifzu Kur'ana Časnog na nivou Turske prošle godine je u prvoj fazi okupilo 3000 hafiza. Konkurencija je izuzetna, tako da polaznici škola hifza, a kasnije i učesnici takmičenja vrijedno i predano rade pred budnim okom svojih muderisa i muhafiza.

U međunarodnoj medresi koju smo posjetili školuju se učenici iz 71 zemlje. U proljeće svake godine moguće je aplicirati za upis na službenoj stranici Diyaneta. Aplikacije stižu sa svih kontinatata. Nakon što se u matičnim zemljama obavi razgovor sa kandidatima i odobri upis, djeca dolaze u Tursku i nakon intezivnog kursa turskog jezika u stanju su pratiti nastavu. Nastavni program obuhvata: turski jezik, hadis, kiraet, arapski jezik, te opće predmete. Mnogi od svršenika medrese ostaju u intenatu nakon završteka škole jer mogu konkurisati za upis na sve univerzitete. Pomažu malađim učenicima, a zauzvrat imaju smještaj. Sultan Abdul-Hamid je 1876. godine osnovao ovu medresu kao Daru-l-šafaka (kuću milosti) za djecu jetime i siromašnu djecu koja su imala potencijal ali ne i uslove za školovanje. Na inicijativu predsjednika Republike Turske, Redžep Tayyip Erdoğana, škola sada ima međunarodni karakter: trenutno je pohađa 360 učenika, od čega su 80 % djece strani državljani.

Posebne dojmove pobudila je posjeta tvrđavi Topkapi. Iako je sada u toku restauracija značajnog dijela kompleksa posjetili smo dijelove tvrđave, divane, u kojim su donošene važne odluke za cijelo carstvo. Posebno je bio zanimljiv obilazak prostorija u kojima se čuvaju znamenitosti od značaja za islamski svijet. Kur'an časni se u tim prostorijama uči neprestano 24 sata. Prema vakufnami za ovu obavezu je zaduženo 40 hafiza. Dio u kojem su izloženi vojna oprema: mačevi, noževi, puške i oklopi bili su posebna atrakcija za dječake.

Domaćini su nam omogućili posjetu i jednoj pravoj atrakciji . Panorama 1435 - Muzej sjećanja. U jedinstveno osmišljenom prostoru posjetioci se upoznaju sa bitkom u kojoj je osvojen Istanbul. Uz histrijski slijed događaja, opis drušveno-političkih prilika u tadašnjem Bizantu, spiralnim stepenicama kroz polumrak stiže se do jedne platforme i odjednom se nađete na jednoj vrsti osmatračnice. Kao usred bitke, na sve strane: makete topova, rovova, slike vojnika, tvrđave, neba. Detalji su tako vjerno prikazani da je efekat na posjetioce poseban, svemu doprinose zvukovi borbe i mehter muzike. Iako nije puna turistička sezona ni jedna od atrakcija nije bez posjetilaca. Mi smo za vrijeme obilaska i ovog muzije, te dvorca Dolmabahče vidjeli i dosta djece iz turskih osnvnih škola. Zanimljive su bile njihove reakcije kada su na došli poziciju sa koje se posmatraju prizori bitke za Istanbul, povici iznanđenja i radoznalosti.

Nagrada našim polaznicima mekteba, putovanje u Istanbul je omogućena ljubaznim angažmanom Predsjedništva vjerskih polsova – Diyaneta Republike Turske i Diyanet Vakufa Turske. Posjeta je trajala od 24.10-30.10.2016. Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice je izvršila sve potrebne pripreme i djeca iz svih dijelova BiH su bila u prilici biti učesnici ovog jedinstvenog putovanja. Učesnici ekskurzije u Istanbul su pokazali najbolje rezultate na takmičenjima iz oblasti kiraet mlađi i stariji uzrast i test općeg znanja.

Džuma namaz u Sultan Ahmedovoj - Plavoj džamiji, džamija Sulejmanija, Fatihova džamija, Aja Sofija, obilazak bunareva iz doba Biznatije, vidikovac Pijer Lot, pogled na Zlatni Rog i ljepota Istanbula ostaju naša najljepša sjećanja.

Ovo je prva generacija nagrađenih polaznika mekteba, a domaćini su na kraju posjete kazali da su svojim odnosom prema svemu što im je ponuđeno, zanimanjem i izuzetnim ponašanjem osigurali i narednim generacijama slične nagrade.

Preostaje nam da se Predsjedništvu vjerskih poslova – Diyaneta Republike Turske i Diyanet vakufa Turske najsrdačnije zahvalimo za ovu nagradu i priliku da upoznamo Istanbul i njegove znamenitosti.

Svim polaznicim mekteba poruke da vrijedno uče i rade i nastoje postići najbolje rezultate, jer će i naredne godine najuspješniji, zahvaljujući svojim uspjesima, moći osjetiti radost jednako kao polaznici mekteba sa svojim muallimima ove godine.

Alma Hadžić

Galerija fotografija

Image Gallery

{gallery}4042{/gallery}
Rate this item
(10 votes)