Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Hadžiabdić: Ispunili se svi uslovi za raspisivanje ponovnih izbora u Stocu

, Published in BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je sinoć na hitnoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju izbora u općini Stolac, a ponovni izbori u ovoj općini će biti održani 19. februara.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je nakon sjednice kazala novinarima da je razlog za ovako dug period za raspisivanje ponovnih izbora bio potreba da se otkloni niz tehničkih i pravnih prepreka za organizaciju ponovnih izbora.

Po njenim riječima, prije svega se radilo o potrebi zaštite izbornih prava i birača i političkih subjekata te razmatranju detalja događaja koji su se u Stocu desili 2. oktobra 2016. i koji su se odnosili na niz nepravilnosti.

- Sada su se konačno ispunili svi uslovi za raspisivanje ponovnih izbora - kazala je Hadžiabdić te skrenula pažnju na to da se raspisivanje ponovnih izbora u općini Stolac odnosi na jednu operativno-logistički jako zahtjevnu operaciju.

Istaknula je da prvi put u historiji BiH, ono što se na redovnim izborima planira 150 dana prije izbora ili na prijevremenim izborima 30, 60, 90 dana, sada je potrebno održati u svega 14 dana. Takva situacija je zahtijevala i posebna pravila.

CIK BiH je danas, osim odluke o raspisivanju ponovnih izbora i njihovom održavanju 19. februara, donio i posebna pravila, odnosno izuzetke da bi se dobro planirali svi detalji radnji koje je potrebno uraditi i da bi se izašlo u susret, prije svega, biračima van BiH za koje prvi put na ponovnim izborima moraju organizirati glasanje putem pošte.

- Zbog toga smo danas usvojili izuzetak od pravila na redovnim izborima, na kojima glasači van zemlje šalju svoje glasačke listiće nakon što ih prime od strane CIK-a. U sjedištu CIK-a te listiće čekamo dva dana. Danas smo usvojili odluku o izuzetku koju smo ugradili u naš pravilnik o provedbi izbora, tako da ćemo glasačke listiće iz inostranstva koji će biti dostavljeni biračima van zemlje, a njihova dostava će početi već sutra, čekati 10 dana nakon izbora - pojasnila je Hadžiabdić.

Po njenim riječima, to je specijalno pravilo za općinu Stolac. Birači van BiH moraju poslati svoje listiće najkasnije 19. februara, i taj datum mora biti na koverti.

- Smatramo da je 10 dana dovoljno dugo da ti listići stignu iz najudaljenijih krajeva. Očekujemo da oni zbog kratkih rokova na ovaj način neće biti uskraćeni za svoje biračko pravo - navela je Hadžiabdić.

Za ove ponovne izbore će biti potrošeno oko 38 hiljada KM koje je CIK potraživao iz rezervi budžeta institucija BiH.

Biračke spiskove uporediti sa knjigama umrlih

Hadžiabdić je naglasila da će CIK BiH, njegovi uposlenici i cijeli sekretarijat, biti prisutni nas svim biračkim mjestima u općini Stolac i u općinskoj izbornoj komisiji Stolac.

- To znači da ćemo im od sutra, već i kod same pripreme i organizacije, pružiti punu podršku i nadgledati zakonitost njihovog rada da bismo bili sigurni da njihov rad ne vodi u nove nepravilnosti i da bismo bili sigurni da će se izbori provesti u skladu sa zakonom - potcrtala je predsjednica CIK-a BiH.

Najavila je da će naredne dane posvetiti i sigurnosnom aspektu, dodajući da se izbori ne provode samo u općini Stolac nego u još sedam općina u kojima moraju organizirati glasanje u odsutnosti te u 21 državi van BiH.

- Provest će se na osnovu istih biračkih spiskova i istih kandidatskih listi sa kojih će morati biti ukolonjena imena kandidata na osnovu pravosnažnih odluka CIK-a BiH. Ali će se uložiti napori da se u narednih 14 dana pribave izvodi iz matične knjige umrlih za sve osobe za koje je ta činjenica provedena u matičnom uredu i da se ukrste sa podacima iz biračkog spiska kako bi imali napomenu 'izvod iz matične knjige umrlih' za sve birače koji su na biračkom spisku, a nemaju pravo glasa na šta nam se jako puno ukazuje - istaknula je Hadžiabdić.

Dodaje da je to još jedna mjera da ne dozvole nikome da glasa ako za to nema pravo.

Svi birači koji su na biračkom spisku bili 2. oktobra, oni mogu i ostvariti svoje biračko pravo u općini Stolac ili u jednoj od sedam općina za koju će glasati u odustnosti.

Hadžiabdić je napomenula da su dva kandidata za načelnika, te 14 političkih subjekata za općinsko vijeće.

"Zahtjev Inicijative za Stolac je stigao kasno"

Na novinarsko pitanje da li je CIK razmatrao zahtjev za pokretanje upravnog postupka koji je uputila Inicijativa za Stolac prije dva dana, predsjednica CIK-a je odgovorila da su neposredno uoči ove sjednice dobili te materijale.

- Ja sam ih prvi put vidjela danas. Shvatila sam da su oni jedna vrsta informacije o određenim krivičnim prijavama koje su upućene prema tužilaštvu, gdje se ukazuje da su neki birači glasali koji nisi imali pravo glasati na određenim mjestima. Mi smo poništili izbore i ponovo se imenuju birački odbori i ono na što se ukazuje se uglavnom tiče možda manipulacija biračkog odbora kod identifikacije birača ili zloupotreba biračkog prava - kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da jedan dio zadire u krivično pravo, a jedan dio može imati veze sa radom biračkog odbora.

- Međutim, mi smo sankcionirali 40 članova biračkih odbora i imenovat ćemo nove članove. U spomenutom aktu se iznose neke nove činjenice koje su potpuno nova saznanja u ovom momentu. Bilo bi važno da smo to dobili u vrijeme kad smo radili sankcionisanje za Stolac. Stiglo je dosta kasno što ne znači da se na to neće obratiti pažnja u postupku. Ali taj akt ni u jednom segmentu ne utiče na odluke koje smo danas donijeli niti može imati uticaja – istaknula je predsjednica CIK-a BiH.

Hadžiabdić je naglasila da štampaju nove glasačke listiće koji neće biti u istoj boji kao glasački listići koji su korišteni na poništenim izborima, s obzirom na to da je na poništenim izborima bilo dosta manipulacije, uništavanja i krađe izbornog materijala za koji nisu sigurni ni gdje je završio.

Podsjetila je da na ovim spiskovima neće biti imena kandidata koji su "skinuti".

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran van BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasaju lično.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)