Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Islamski centar Ebu Hanife: Centralna ikrar-dova za hadžije Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

, Published in Dijaspora Featured

U subotu, 12. augusta u prelijepom prostoru Islamskog centra ''Ebu Hanife'' u Beču, upriličena je zajednička ikrar-dova za ovogodišnje hadžije Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, a u organizaciji El Kiram International.

Raskošno obnovljen prostor IC ''Ebu Hanife'' u Beču ugostio je rekordan broj hadžija koji putuju u organizaciji El Kiram International, članove njihovih porodica, džematlije i brojne goste iz okruženja.

Svečanosti su prisustvovali i brojni imami Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji: Mithat ef. Kupinić, zamjenik predsjednika IZBA-e i imam u džematu ''Enns'', dr. Salim ef. Hadžić, prvi dekretovani imam van granica tadašnje Jugoslavije, Ibrahim ef. Šišić, imam u IKC-u u Gracu, hfz. mr. Adil ef. Makić, imam u džematu ''Gazi Husrev-beg'' u Beču, Mersed ef. Muratović, imam u džematu Bosna u Beču, Enijal ef. Žužo, imam u džematu ''Muslimanska socijalna služba - MSD'' u Beču, Rasim ef. Muratović, Mesud ef. Zukorlić.

Riječi dobrodošlice uputio je imam IC ''Ebu Hanife'' u Beču, Hadis ef. Bošnjak, koji je na početku svečanosti pročitao imena ovogodišnjih hadžija:

''Ovo je druga godina kako je IC ''Ebu Hanife'' u Beču domaćin centralne ikrar-dove za hadžije s područja Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Vjerovatno dijelom i zbog toga što je naš centar možda trenutno najljepša naša džamija u Austriji, izuzimajući IKC u Gracu koji je u izgradnji. Velika posjeta nas je iznenadila, jer vrijeme je godišnjih odmora. Odavno nismo imali posjećeniji događaj u našem džematu, što me jako raduje,'' - istakao je ef. Bošnjak.

Hadis ef. Bošnjak jedan je od najmlađih imama IZBA-e, a ovogodišnji je šerijatski vodič za hadžije s područja Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Podcrtava važnost kvalitetne pripreme hodočasnika za njihovo najvažnije životno putovanje:

''Šerijatski vodič, ovdje je to izričito naglašeno, odgovoran je isključivo za što pravilnije i potpunije obavljanje hadžskih obreda naših hadžija. Posebno smo pažnju posvetili edukaciji naših hadžija. Naši ljudi ponekad vode računa o poklonima, dočeku gostiju i ispraćajima. Mi smo se maksimalno potrudili da utječemo na to. Imali smo brojne seminare i prezentacije, u namjeri da postepeno, korak po korak predstavimo i detaljno pojasnimo svaki obred, jer to je najvažniji dio putovanja.''

Hadis ef. Bošnjak posebno se raduje jer će petu islamsku dužnost ispuniti u društvu supruge Medine:

''Hadž je putovanje zbog kojeg se živi na ovom svijetu. Već sam bio na umri, a zbog pripreme za ovogodišnji hadž obišao sam i Arefat, Minu i Muzdelifu. Mnogo se tome radujem i silno želim dosegnuti taj krov naše vjere. Nadam se da će mi Allah pomoći i olakšati taj put.''

h. Izet Kastrat predsjednik je organizacije El Kiram International, koja se uz humanitarni rad, vrlo uspješno bavi i organizacijom hadža za putnike iz EU:

''El Kiram u svom organizacijskom timu ove godine ima medicinsku, tehničku i podršku šerijatskih vodiča. Ove godine imamo 152 hadžija među kojima su naše hadžije iz Austrije, Švedske, zatim Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, te Mešihata IZ-e u Sloveniji. Imamo hadžije Bošnjake iz Francuske, te albanske hadžije. Blizu smo rekordnog broja iz 2015. godine, i već godinama unazad daleko najveći broj hadžija iz EU putuje u našoj organizaciji.''
h. Kastrat smatra jedinstvenim organizacijski koncept El Kiram International, što vodi dugogodišnjem povjerenju i izrazito mješovitoj strukturi hadžija:

''Šarolika je struktura hadžija, starosna i obrazovna. To je jedna prelijepa kombinacija najboljeg što naši džemati imaju. Naš trud i nada da Allah primi naše zalaganje, briga i prisustvo svakom grupnom ibadetu, te drugi detalji organizacije, vjerovatno su razlog našeg uspjeha. Vjerujemo da je naš koncept brige o hodočasnicima sasvim jedinstven.''

H. Izet Kastrat ističe da El Kiram International godinama unazad sarađuje s većim evropskim agencijama, uz praksu zajedničke rezervacije hotela:

''Zajednički rezervišemo hotele i godinama uspješno sarađujemo. Osiguravamo hotele visokog standarda, vodeći računa da hadžijama priuštimo sve bolje uslove. Kroz rad s našim organizacijama Islamske zajednice, razvijamo poseban koncept organizacije, te zajedno težimo kvalitetu. U Medini recimo, naše hadžije drugu godinu zaredom borave u hotelu Zamzam Pullman, koji je jedan od najboljih tamošnjih objekata.''

Centralni gost svečanosti zajedničke ikrar-dove u Islamskom centru ''Ebu Hanife'' u Beču bio je mr. Aljo ef. Cikotić, imam islamskog centra ''Kalibunar'' u Travniku. Zahvalio je svima koji u tehničkom i organizacijskom smislu doprinose ispunjenju pete islamske dužnosti.
Svoje nadahnuto kazivanje posvetio je smislu i važnosti hadžskih obreda:

''Osoba koja će svojim očima gledati Ka'abu, stajati na Arefatu, činiti s'aj, bacati kamenčiče na Minni, biće preporođena uz Allahovu pomoć. Nijet je najvažniji za svako djelo. Hadž obavljamo izričito radi Allahovog zadovoljstva, ne jer ćemo biti cjenjeniji i jer će nas zvati hadžijom. Stalno se borimo sa svojim nijetom. Onaj ko je otišao 'onako', i vratit će se 'onako'.
Samo od halal sredstava možemo ići na hadž. Onaj ko putuje s haram imetkom, njegova telbija biće odbijena. Važno je da se iskreno pokajemo tražeći oprost, te se halalimo s ljudima. Kako ići Allahu u goste, ako nismo izgradili međusobne lijepe odnose?'' – podsjetio je mr. Cikotić.

Zajedničku ikrar-dovu u Beču upriličile su ovogodišnje hadžije i njihove porodice, uz svestranu podršku džemata ''Ebu Hanife''. Ovaj centar spada među najstarije i najveće džemate u Austriji. Osnovan je 1993. godine i uz svestranu podršku džematlija otkupljene su prostorije sa stambenom zgradom, a kompleks danas čini prestižno uređen i prostran vakufski prostor. Projekat obnove trajao je punih 9 mjeseci, uz uloženih više od pola miliona eura, te domaću građevinsku snagu i stručnu pomoć. Pred ramazan ove godine, džematlije IC ''Ebu Hanife'' u Beču dobili su i novi restoran u sastavu kompleksa, u koji je uloženo oko 60 hiljada eura.
Džemat prednjači u prikupljanju zekata u Bejtu-l-mal Islamske zajednice, ali i brojnim humanitarnim i drugim projektima. Uz izgradnju infrastrukture, u Beču se izgrađuje uspješna i jaka bošnjačka zajednica, koja će u budućnosti, unutar islamskih i tradicijskih okvira okupljati nove naraštaje, čuvajući čvrstu vezu s Islamskom zajednicom i domovinom Bosnom i Hercegovinom.

I.B.

Image Gallery

{gallery}5940{/gallery}
Rate this item
(1 Vote)